Bogojavljanje – Misa s biskupom u 11 sati u Slunju

6 sij

Prva je crkva slavila posebno Bogojavljanje (Epifanija). Isusovo rođenje nije im bilo toliko važno kao činjenica da se Isus rodio za sve ljude, za sve narode i kulture. Ova ih je činjenica toliko oduševljavala da su slavili to kao blagdan. Ovaj divni blagdan ima više dimenzija, evanđelje koje se danas čita slojevito je i puno detalja. Prije svega mudraci su se dali na put. Oni traže svjetlo. U Jeruzalemu je elita vjerska i politička zatvorena u svoju moć, ne traži niti želi promjenu. Iako su znali uputiti mudrace gdje se treba roditi spasitelj, nisu se potrudili da ga potraže. Herod će dati poklati djecu da ubije svog “konkurenta”, dijete koje će promijeniti svijet. Mudraci su našli dijete s majkom, poklonili se i vratili “drugim putem”. Ništa nije drugačija situacija ni danas ili je vrlo slična. Zasićeni slavom, moću i bogatstvom ili jednostavno zaslijepljeni svojom ohološću neki ni danas ne traže Božje svjetlo, ne slijede glas koji ih vodi k susretu.  Ipak, mnogi su danas otkrili svu dramu Božje ljubavi prema čovjeku i odgovorili i odgovaraju svojim životom. Oni se, nakon susreta, vraćaju drugim putem, njihov životni put sada je put vjere i ljubavi. Njihov je život obasjan Božjim svjetlom.

Sa jutrošnje mise u 8 sati u Slunju. A jutros je u Slunju minus sedam stupnjeva, vedro je i sunce obasjava smrznute grane, kuće i ljude i donosi

Danas, na Tri Kralja (Bogojavljanje), u 11 sati misu predvodi u Slunju gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović!