U potresu u Ekvadoru stradale časne sestre – Kišovito jutro u slunjskom kraju – Vježbalište na otvorenom – Mobilni policijski šalter

19 tra

U Ekvadoru 272 žrtve potresa – Prema posljednjim vijestima, potres koji je pogodio u noći na subotu 16. travnja obalu Ekvadora dosada je odnio 272 žrtve a 2068 osobe su ranjene, neke teško. Među žrtvama je i jedna časna sestra i pet postulantica (kandidatkinja) zajednice sestara “Siervas del Hogar de la Madre” /Playa Prieta/. U ruševinama izgubila je život misionarka sestra Clare Crocket ( Irkinja, 15 godina u Ekvadoru) i 5 postulantkinja: Jazmina, María Augusta, Maira, Valeria e Catalina. Spasioci su uspjeli izvući žive, ali ranjene druge tri sestre koje su smještene u bolnicu: sestra Estela Morales (Španjolka), sestra Merly (Ekvadorka)), sestra Thérèse Ryan (Irkinja) i dvije postulantkinje iz Ekvadora: Guadalupe i Mercedes.

Sestre Le Siervas del Hogar de la Madre vode školu na pacifičkoj obali koja je posve razorena u potresu.

Karitas Ekvadora primio je 4.068 poziva za pomoć iz 23 pokrajine. Vladina Civilna zaštita informirala je da je potres bio magnitude 7.8 stupnjeva po Richterovoj skali, najjači je od 1979. godine i zahvatio je pacifičku obalu.  

190416b

Jutros u Slunju: strpljivo čekanje autobusa iz pravca Zagreba

Pomoć Ukraini – Kod svih katoličkih služba Božjih u čitavoj Europi 24. travnja skupljat će se prilozi za Ukrainu. Na to je pozvao papa Franjo početkom travnja. Papa ističe da će se time ublažiti materijalno stanje ljudi i posvjedočiti solidarnost s narodom koji trpi.

190416c

Slunjska crkva jutros u izmaglici

Jutros je kišovito u slunjsko-plitvičkom kraju. Pada sitna tijana kiša. Magla je zastrla brda u okolici Slunja pa nas ovakvo vrijeme podsjeća na jesen. Kiša će dobro doći zasijanim vrtovima.

Vježbalište na ovorenom!

Glasujući u akciji Pokret za radost možemo dobiti vježbalište na otvorenom u Slunju! Na  www.pokretzaradost.hr/aktivne-zone glasovati se može za svoj grad jednom dnevno do 01.06.2016. Grad koji dobije najviše glasova dobit će vježbalište na otvorenom, razne naprave za vježbe. Slunj je trenutačno na četvrtom mjestu. Više saznajte na: http://pokretzaradost.hr/aktivne-zone

Mobilni policijski šalterski ured – Projekt Ministarstva unutarnjih poslova Mobilni šalterski ured nastavlja se provoditi diljem Hrvatske. Riječ je o šalterskom vozilu i koferu koji su namijenjeni prvenstveno građanima koji žive u udaljenim i lošije prometno povezanim krajevima, starijim, bolesnim, slabije pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, ali i svim ostalim građanima koji žele obaviti upravne poslove bliže vlastitom domu. Od 22. do 29. travnja korištenje mobilnog šalterskog vozila osigurano je na području PU karlovačke i to : 

  • 22. travnja od 9 do 14 sati na području općine Lasinja 
  • 25. travnja od 9 do 14 sati na području općine Žakanje;
  • 26. travnja od 9 do 14 sati na području općine Krnjak;
  • 27. travnja od 9.30 do 14 sati na području općine Cetingrad ;
  • 28. travnja od 9 do 14 sati na području općine Ribnik 

Nasmijmo se i kad smo umorni!

  • Doktore, stalno sam umoran!
  • Koliko sati spavaš?
  • Po danu jedva ulovim dva sata a po noći i 9 sati!

190416d

 

190416e

Danas smo se u vrtu susreli s neobičnim vodozemcem: pjegavim daždevnjakom, poznatim i kao šareni daždevnjak, dugoljasta tijela i dugačkim repom.  Pokušali smo malo zaviriti u tajnu ove neobićne životinje. Crna koža ukrašena je  žutim pjegama. Razmnožavaju se u vodi. Najaktivniji su tijekom vlažnih, blagih noći. Provode mnogo vremena u zaštićenim skrovištima. Pjegavi daždevnjak može dugo živjeti, do 20 godina a u zatočeništvu i 50. Druge ga životinje izbjegavaju jer pušta neki otrov. Zaštićen je i bez njega naš bi svijet bio siromašniji. Inače, ime daždevnjak dolazi od slavenske riječi dažd što znači kiša. U Grobinštini i danas kažu za kišu dažd.

 

                      †

Preminula je MARA BAKARIĆ iz Šmrekovca. Rođena je 1929. u Sanskom Mostu. U ratu doselila u Šmrekovac. O njoj je brinuo Centar za socijalnu skrb u Kladuši. Redovito je dolazila na misu u Cetingrad. Bit će pokopana danas 19. travnja u 15 sati na gradskom groblju u Vel. Kladuši a pogreb će voditi cetingradski župnik mons. Marijan Ožura