Danas sv. Ante pustinjak – Nakon sunčanih dana magla

17 sij

Danas slavimo svetoga Antuna pustinjaka ili opata.  Živio je u 4. stoljeću i smatra se ocem redovništva (monaštva). Obično ga slikaju sa štapom u ruci i svinjom do nogu dok nogama gazi plamen. Nakon smrti roditelja razdijelio je imanje i povukao se u pustinju. U ruševnoj kolibi kraj Nila živio je strogi isposnički život. Borio se s mnogim napastima. Oko njega su se počeli okupljati ljudi sličnih težnji. Susreo se s Pavlom pustinjakom. Sv. Antun živio je u pustinji do svoje smrt na današnji dan 356. godine. U našem narodu štovan je kao zaštitnik blaga.

Nakon sunčanih i hladnih jutara jutros je “magla svuda oko nas”. Posjet obiteljima ili blagoslov kuća završio je sinoć u Blagaju odnosni Točku. Poslužilo nas je idealno vrijeme premda vremenske neprilike ne mogu bitno utjecati na radost susreta s obiteljima otvorenih vrata i srca. Poneka obitelj zbog opravdanih razloga nije bila prisutna u stanu ili kući. Takvi se mogu dogovoriti sa župnikom za naknadni blagoslov. . .

Nakon sunčanih dana magla svuda oko nas

                   

Preminuo je u 90. godini života IVAN PEMPER iz Drežnik Grada 22a. Pogreb u petak 17.01.2020. u 15 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale sinovi Mirko i Nikola s obiteljima, kćerke Jelka i Mira s obiteljima, brat Ilija s obitelji te rodbina