Sv. Vinko đakon i mučenik –

22 sij

Novi dan, 22. siječanj, započeli smo temperaturom od minus 4 do minus 7 stupnjeva, Vedro je i bez snijega…Danas crkva slavi sv. Vinka, đakona i mučenika  i peti je dan molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Sv. Vinko iz Zaragoze najpoznatiji je mučenik Španjolske. Njegov životopis se čitao u crkvama Afrike već od kraja 4. st., kako svjedoči sv. Augustin u Ispovijestima 275.g. Vinko je uznapredovao u studijama te je zaređen za đakona i dodijeljena mu je dužnost propovijedanje po biskupiji. Vodio je i upravljanje materijalnim dobrima biskupije i brinuo se za siromahe. A to su i bile službe koje su đakoni obnašali.Kada je početkom 4. st. Dioklecijan pokrenuo progone protiv kršćana, uhićen je i đakon Vinko zajedno s biskupom Valerijem. Oni su se oduprli svim pokušajima da ih Dacijan odvrati od kršćanstva. Vinko je govorio u ime biskupovo tako uvjerljivo i spretno da ga je rasrđeni Dacijan predao na mučenje, a biskupa Valerija pustio na slobodu. Vinka su najprije podvrgli ispitivanjima, a potom i mukama. Mučen je najsurovijim i najokrutnijim mukama koje može smisliti bolesni um: razapinjali su ga kukama, pekli, bičevali, ali ga svejedno nije uspio navesti na odreknuće od vjere.

Ponovno je bio bačen u ćeliju u kojoj je po podu bilo razbacano polomljeno staklo. Vinko se nije potužio, već je pjevao. Nakon toga Dacijan je izdao nalog neka ga postave na ugodnu postelju, kako bi mu oduzeo zadovoljstvo mučeničke smrti. No, upravo dok su ga premještali, Vinko je svoju dušu predao Gospodinu.Njegovo tijelo je bačeno lešinarima, ali ga je obranio gavran. Dacijan je potom bacio tijelo u more, ali je ono isplivalo na obalu pa su ga kršćani tako imali prilike uzeti. Sahranila ga je jedna pobožna udovica. Sv. Vinko zaštitnik je vinara, staklara i mornara.

 

Grupama koreanskih turista zima je isto tako simpatična kao i ljeto. Zatekli smo grupu u obilasku Rastoka. A u Rastokama se inače obnavlja povijesni most sv. Ivana i izgrađuje novi most na Korani u sklopu šetnice oko Rastoka. Zatekli smo jutros radnike kako se utrkuju s vremenom jer, kad navale bujice i razina se Slunjčice i Korane podigne,  radovi će biti otežani.

Most sv. Ivana trebao bi zablistati u punom sjaju do iduće turističke sezone