Blago nama jer smo pozvani…Preminuli Nikola Radočaj i Milan Bićanić

26 sij

“Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva ­brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom nauča­vajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu…”

Upada u oči da Isus poziva učenike. Bog može sve sam ali on želi i ljude uključiti u svoj plan. Malo je čudno da Bog želi imati suradnike i to ne probrane, visokoobrazovane, ljude na položajima, s ugledom u društvu, nego poziva ribare! Velike firme primaju visokoobrazovane, stručne ljude, od kojih se nadaju koristi. Isus poziva ribare koji su na rubu društva ili su obični radnici, težaci. Naše podjele nisu Božje podjele! Bog ne dijeli ljude kao mi. Među nama su trgovački odnosi: gledamo koliko imamo koristi od nekoga. Božja dobrota tako ne djeluje. Njemu je svaki čovjek drago stvorenje. Isus poziva ribare a preko njih svakoga od nas u izgradnji kraljevstva ljubavi i mira. On ne želi da budemo lutke ili roboti. Želi našu suradnju! Tako poziva ribare koji su možda i grubi, imaju ispucale ruke od sunca i žege. Ovdje Bog postupa pomalo izazovno, pa čak i s dozom humora !Zaobilazi učene i moćne. Ma neće oni djelovati svojom sposobnošću nego snagom odozgor! Tu je veličina kršćanske ponude: u poniznosti biti raspoložen da Bog po nama djeluje i čini čudesa! Ako razradimo ribarski mentalitet onda moramo istaknuti da su ribari uporni i strpljivi. Ribar ne ulovi ništa ali opet ide ribariti. A upravo to resi Isusove učenike: strpljivost i upornost. Uporni i strpljivi donose plodove! A jesmo li mi danas strpljivi i uporni u suradnji s Božjom dobrotom u ovome vremenu?

Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Misu je predvodio vlč. Milenko Majić, vojni kapelan.

 

Pod misom u 11 sati krštena je mala Laura, treće dijete Igora i Helene

Trenutak pričesti na misi u 11 sati u Slunju

Nakon mise u Blagaju brzo smo se razišli a razlog je rukometna utakmica

U poluvremenu utakmice Slunj je pust: svi su pred ekranima po kafićima ili u kućama

                       †

Tragično je preminuo u 63. godini života NIKOLA RADOČAJ (Rus) iz Ponora 40. Nikola je smrtno stradao pod traktorom u subotu u Ponoru. Pogreb u pon. 27.01.2020. na groblju u Cvitoviću. Za njim tuguju supruga Dragica, kćerke Nikolina, Katarin, Barica, zetovi Denis i Mario, unučad, brat Željko, sinovci Josip i Ivan. Izražavamo obitelji pokojnog Nikole duboku sućut i preporučujemo ga u molitve.  

Nikola Radočaj

Preminuo je u 81. godini života MILAN BIĆANIĆ  iz Čatrnje 146b. Pogreb u utorak 28.01.2020. na groblju u Drežniku. Za njim žale sinovi Ivica i Joso, snahe Jadranka i Martina, unučad Fabijan, Mihovil, Antonio i Ana-Marija. Izražavamo suosjećanje njegovoj obitelji!