Spomendan don Bosca – Obnova barokonog oltara – Preminula Janja Božić

31 sij

Danas slavimo don Bosca, velikog prijatelja djece i mladih i osnivača redovnika salezijanaca kojima je prva briga odgoj mladih. Ivan Bosco, kasnije poznatiji kao Don Bosco, rođen je 16. kolovoza 1815. u Italiji. U ranom djetinjstvu ostao je bez oca s još dvojicom braće. Majka udovica odgajala ih je s ljubavlju. Bili su siromašni, ali su unatoč tome i ono malo što su imali rado dijelili s drugima.

U snu je vidio mnoštvo dječaka koji su psovali dok su se igrali. To će ga uputiti na rad s djecom i mladima. Spremao se za život i učio. Na pr. zadivili su ga trikovi i akrobacije jednog cirkusa. Naučio je cirkuske trikove a to će mu biti od koristi za rad s mladima. .Počeo je priređivati predstave vršnjacima ali im je i izrekao neku duhovnu misao. U želji da postane svećenik naišao je na velike zapreke. Nije obitelj imala sredstava za školovanje. Božja dobrota nije ostavila ovog nadarenog dječaka. U 12. godini zaposlio se u nekom vinogradu. Susreo je dobrog svećenika Josipa Cafasso koji mu je želio pomoći. Konačno je Ivan 1835. primljen u sjemenište i nakon šest godina studija zaređen za svećenika 1841. Prva služba bila mu je u Torinu, gradu koji je bio u zamahu industrijalizacije, tako da su postojali siromašni kvartovi i mnoštvo siromašnih. Upravo je u tim najsiromašnijim dijelovima grada Bosco počeo svoj rad sa siromašnom djecom. Vidio je u zatvorima maloljetnike u teškim uvjetima. Osjetio je potrebu ne samo da ih evangelizira nego da ih osposobi za život, da ih nauči raditi i da im nađe posao. Godine 1859. ustanovljuje Družbu svetog Franje Saleškog ili salezijance kojima je briga i rad s mladima sveta dužnost. Tako je ostalo do danas. Don Boco je umro 31. siječnja 1888. Njegova zajednica, salezijanci, djeluju po čitavom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Salezijanci vode župu Marije Majke crkve na Plitvicama i župu sv. Jelene u Rakovici.

Obnova oltara MB Lurdske u župnoj crkvi u Slunju – Danas su posjetili župnu crkvu u Slunju stručnjaci Ferdinad Stufflesser iz Italije (Tirol) specijalizirane za restauraciju sakralne baštine. Tako su restaurirali i obnovili oltare u Vukovaru. Đakovu, po Istri…Slunjska crkva kao i ostale u dekanatu opljačkane su, spaljene,,,Nakon što smo obnovili crkvu pomalo joj vraćamo stari sjaj i ljepotu. Prvi korak je izrada replike (kopije) oltara MB Lurdske. Sačuvali smo tri kipa sa ovog oltara (koji su bili zakopani pod zemljom) pa je prirodno da obnovimo komplet oltar sa svim detaljima, ukrasima, pozlatom…Predračun je 82.000 eura. Restauratori će još dati skuplju i jeftiniju ponudu i nakon prihvaćanja početi s radovima. Trebat će im nekoliko mjeseci da oltar zasja u punom sjaju. Nakon oltara MB Lurdske prešli bismo na oltar sv. Ante i na kraju glavni oltar Presvetog Trojstva. Je li to moguće?

Ovo je fotografija oltara iz 1990. Koliko tu ima detalja koje treba izraditi i na koncu dolazi pozlata.

Završio teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu – Jučer, u petak 3o. siječnja, završio je teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu. Tema je bila “Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi“. Organizator je Katolički  bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Od velikog broja tema izdvajamo temu korištenja digitalne tehnologije u navještaju evanđelja. Življenje vjere nije cjelovito ako ga se živi samo kao privatno iskustvo. Osim toga sakramentalni susret sa živim Bogom događa se unutar zajednice fizički okupljene na jednome mjestu. U tom smislu različite online zajednice izvrstan su način da budu poticaj i da vode prema konkretnom iskustvu življenja vjere u susretu sa živim Bogom i zajednicom konkretnih osoba. Također digitalne tehnologije i društveni mediji omogućuju brži protok informacija do korisnika, ali življenje vjere ne može se ostvariti u punini samo u digitalnom okruženju” – istakao je predavač dr. Krunoslav Novak…U cilju naviještanja evanđelja u digitalnom svijetu treba ga upoznati, nastojati poučavati i upućivati na kvalitetu života, a ne ga izbjegavati.”

                    

Preminula je u 88. godini života JANJA BOŽIĆ iz D. Furjana 43. Pogreb u subotu 01.02.2020. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žali sin Ante, snahe Slavica i Marjana, unučad Karolina, Antonio, Valentina, Mario i rodbina. Izražavamo sućut obitelji pokojne Janje!