Prvi dan veljače – Koronavirus diktira ponašanje i u crkvi

1 velj

Prvi dan veljače  pomalo nas iznenađuje. Navikli smo u veljači na snjegove, zapuhe, poledicu…a ono kao da je počelo proljeće. Sve je više izgleda da ćemo proći zimu bez snijega…

Juraj Frankopan promatra izlaz sunca jutros

Korona virus globalna opasnost – Korona virus postaje globalna opasnost. Azijski su biskupi propisali neka pravila ponašanja u crkvi. Tako se pričest prima samo na ruku, nema blagoslovljene vode na ulazu u crkvu, preporučuju izbjegavanje pružanja mira i zagrljaj. Tako biskupi jugoistoka Azije od Malezije do Filipina, od Singapura do Hong Konga.

Inače grad Wuhan u Kini u kojem se pojavio virus sablasno je pust grad.  Ulice su puste a osobe koje iziđu nose maske na licu. U Kini je broj narastao na 1700 zaraženih. Dakako, najviše u epicentru, u gradu Wuhanu. Ali je virus prešao granice Kine i otkriven je u više europskih zemalja. U Hrvatskoj ga za sada nema.  

Slučaj Rijeka  – Jučer je Rijeka službeno proglašena europskom prijestolnicom kulture. Ova laskava titula pretvorila se u fijasko: petokraka postavljena na neboder daje pečat prijestolnici europske kulture! Čitatelj jednog portala to je ovako prokomentirao: “Jadna Rijeka, ponižena i glupa.” Da je to u Sjevernoj Koreji ne bi nas iznenadilo ali zar Rijeka nije mogla ponuditi neki drugi simbol koji se uklapa u demokratsku Europu i to Europu koja je osudila i pobijedila svaki totalitarizam.