26 japanskih mučenika – Sajam u Slunju – Previranja u islamskom svijetu?

6 velj

Danas crkva slavi spomendan grupe japanskih mučenika na čelu koje stoji Pavao Miki. A Pavao Miki kršten je u 5. godini. Pridružio se isusovačkom redu. Isusovci su bili prvi misionari u Japanu. Postao je poznat kao izuzetno plodan propovjednik. Japanske vlasti u strahu od utjecaja stranaca na Japan počele su 1587. žestoki progon kršćana. Pavao je u prosincu 1596. godine bačen u zatvor. Zajedno s drugim uhićenim kršćanima  morao je pješice prijeći oko tisuću kilometara, koliko iznosi udaljenost od Kyota do Nagasakija. Putem su trpjeli zlostavljanje, vrijeđanje i psovanje, na što su oni odgovarali slaveći Boga, moleći i pjevajući himan „Tebe Boga hvalimo“. U Nagasakiju, gradu u Japanu s najviše katolika, Pavao je 5. veljače 1597. godine razapet na križ. Uz njega su razapeti i japanski isusovci Joan Soan de Gotó i Santiago Kisai te još 23 mučenika, među njima 6 franjevačkih misionara i 17 japanskih laika. Ukupno je toga dana život za Krista dalo dvadeset i šest osoba. Svi su oni razapeti na križ na brdu u okolici Nagasakija koje su kršćani zbog toga kasnije nazvali Sveto brdo.

Danas u sajmu u Slunju

Veliko nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsku pomalo se smirilo ili se smiruje. Nevrijeme je napravilo štete. U Slunju je među ostalim crijep s krova oštetio koji automobil. A jutros je u slunjsko-plitvičkom kraju vedro, sunčano. Sajam četvrtkom u Slunju ide dalje!  Bilo je ugodno danas prošetati kroz sajam i susresti drage ljude.

Ljudina Vinko u devedesetim dođe još pješice iz Cvitovića u Slunj

Slunj se dana kupa u suncu

Islam i ratovi – Jedan sunitski propovjednik iznio je kritički sud o vojnim pothvatima  u prošlim stoljećima  pod islamskom zastavom uspoređujući ih s križarskim ratovima. Egipatsko Ministarstvo ga je zbog toga kaznilo: ne smije propovijedati u džamijama jer njegove teze ne predstavljaju misao i poziciju sveučilišta Al Azhar, visokog teološkog centra sunitskog islama. Radi se o šeiku Nasha’at Abd el Sami’i Zari’i, propovjedniku kojemu je nadležni ured povjerio djelovanje u okrugu Dagahlyya.  Šeik Nasha’at Zari’i uputio je apel akademskoj zajednici Al Azhar da se ispriča čitavom svijetu za islamske osvajačke ratove ističući da se takvi ratni pohodi ne  slažu s intimnom naravi islama. Među argumentima ovaj je intelektualac napravio usporedbu s križarskim ratovima: ovi vojni pohodi danas su predmet kritika i oni nemaju ništa s evanđeljem i odudaraju od same naravi kršćanstva. Na isti način – ističe ovaj šeik – došlo je vrijeme da priznamo i potvrdimo da osvajački islamski ratovi trebaju biti smatrani kao političko-vojne operacije i nemaju ništa s autentičnim islamom.  Nešto se miče u islamskom svijetu. On mora proći fazu demokratizacije  i napraviti otklon od politike, pogotovo one agresivne koja se služi islamom u održavanju i širenju moći.

Šeik Nasha’at Abd el Sami’i Zari’i