Europa rapidno stari – Godišnja izvješća dekanata

12 velj

Broj novorođene djece u Italiji najniži od ujedinjenja – javljaju mjerodavne institucije. Godine 2019. broj novorođenčadi iznosio 439.000 a protekle godine 435.000 . To je najniži broj novorođenih od ujedinjenja Italije ističu demografi. To se događa iz godine u godinu. Razlog vide u bezperspektivnosti  mladih. Je li samo to problem? Bogate zemlje nemaju djece! Nažalost, starenje se događa u svim europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Migracije su jedini način da u europske zemlje dođe svježa radna snaga. Mirovine u 65. godini nisu realnost kod ovakve  strukture stanovništva. Demonstracije tu ne pomažu jer je realnost tvrdoglava.

U progonstvu se više rađalo djece nego u mirnim vremenima

Večeras u Slunju

Danas pohod svećenika Slunjskog dekanata biskupu – Na kraju svake godine župnici dostavljaju biskupiji podatke za proteklu godinu. Osim financijskog izvješća donose statističke podatke i prijepise matičnih knjiga pojedine župe. Nažalost u svih devet župa, koliko ih broji Slunjski dekanat,  više je umrlih nego krštenih. U dekanatu sa devet župa aktivna su četiri svećenika, jedan u mirovini a dvije župe upravljaju svećenici iz susjednog (Udbinskog dekanata). Svećenici su iznijeli svoje radosti i poteškoće  s kojima se susreću. Tako svaki od 6 dekanata dolazi k biskupu s izvješćima.

Biskup mons Zdenko Križić sa svećenicima danas u Gospiću

                     

Preminula je u 85. godini života JELENA HODAK iz Čatrnje 133. Pogreb u utorak 13.02.2020. u 16 sati na groblju u Drežniku. Za njom žale sinovi Ante i Zlatko, kćerke Ankica, Marjana i Ruža, unučad i praunučad, rodbina