Otvaranje vatikanskih arhiva – Poljska svećenička ekipa prvak Europe

21 velj

Otvaranje vatikanskih arhiva  2. ožujka bacit će svjetlo na mučno razdoblje Drugog svjetskog rata i poraća kad je crkvu vodio papa Pio XII. Možemo reći da ovisi o predrasudama koje neki imaju o uzrocima i posljedicama ovog užasnog rata pa će u arhivima tražiti samo ono što potvrđuje njihove unaprijed ušančene stavove.  A povijesno istraživanje traži časnu objektivnost i crkva nema nikakvog straha pred istinom. Otvaranje vatikanskih arhiva ima povijesno značenje ne samo zbog uloge pape u tim teškim vremenima nego se radi o povijesnim događajima globalnih razmjera. Znamo da je papa Pio bio tužan i ljut nazivajući drugi svjetski rat “projektom sotone”. Među 1,3 milijuna dokumenata je i korespodencija između Vatikana i nuncijature u Berlinu kao i s njemačkim ambasadorom kod Svete Stolice.

Poljski svećenici-nogometaši prvaci Europe – Europsko prvenstvo  za svećenike igrano je od 17. do 20. veljače u Pragu. Nakon mise odigrano je finale u kojem su se našle Poljska i BiH-ekipa. Rezultat je bio neriješen pa su pristupili izvođenju jedanaesteraca u čemu su imali više sreće i spretnosti svećenici poljske ekipe. Inače u polufinalu su se susreli Poljska, Slovačka, Portugal i BiH (prošlogodišnji pobjednik). Proglašen je i najbolji igrač a ovaj put je to vlč. Nikica Tomas iz BiH-ekipe. .Nogomet kao igra promiče solidarnost, suradnju. Tu pojedinac svoje talente ugrađuje u ekipu, u kolektiv. A tako bi trebalo biti i u životnoj utakmici.

Sljedeće Europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu održat će se od 8. do 12. veljače 2021. u Rumunjskoj.

Jaglaci su odavno najavili proljeće…Danas smo vidjeli da kafići poslužuju goste na terasi: ugodno je na suncu popiti kavu!

                    

Preminula je u 87. godini života MARIJA LALIĆ r. Obajdin iz Slunja, E. Kvaternika 7. Sa suprugom Nikolom podigla je troje djece. Bila je dobra vjernica u svim razdobljima života i u svim kušnjama ostala čvrsta u vjeri. Pogreb u subotu 22.02.2020. u 14 sati na slunjskom groblju. Za njom žale kćerke Ankica, Slavica i sin Pero s obiteljima, unučad i praunučad.