Pred korizmom – Preminuli Joso Barić (73) i Anka Rendulić ((102)

25 velj

On je čovjek pravedan! Tako Sveto Pismo (Biblija) jednostavno i sažeto opisuje dobre ljude! Oni su pravedni jer pravedno žive. A pravedno žive po tome što dijele s drugima ono što imaju. Ne samo materijalne stvari nego i duhovne. Polazimo od toga da smo stvorenja koja duguju nekome primljene darove: zapravo sve smo primili kao dar. Prvi znak nepravde je gluhoća ili čak prezir onoga koji nam je dao život i darove. U oholosti čovjek kao krhko stvorenje može sebi sve pripisati: ja sam uspješan, ja sam to napravio, ja sam osvojio pregršt medalja…Nepravda je ako takav ne kaže: Bože hvala ti jer sam to postigao Tvojim darovima. Pronalazač koji je otkrio Božju mudrost u prirodi nepravedan je ako ne kaže: Bože, hvala ti što si mi dao sposobnost da zavirim u tvoje tajne prosute oko nas! Makar nije ništa loše učinio drugima čovjek koji nema zahvalnosti Stvoritelju živi nepravedno! Zato je molitva izraz ne samo zahvalnosti nego i pravednosti, zato su odricanje i dobra djela znak pravednosti. Zahvalnost je znak pravednosti i realnosti. Odatle proizlazi da je poniznost zapravo realnost: znademo svoje mjesto. Kako su jadni ljudi koji sebe hvale i hvastaju se svojim pothvatima a mogli su biti u kolicima ovisni o drugima da im pruži čašu vode. Korizma je milosno vrijeme kad u iskrenosti prepoznajemo svoje mjesto, kad dijelimo s drugima ono što smo primili. Mi smo upravitelji tuđih darova i dobara. Upravo dijeleći ih s drugima mi rastemo kao ljudi odnosno kao djeca Božja.

Slunj jutros

Danas će mnogi ludovati prije početka korizme. Prerušavanje u ono što nismo čovjekova je potajna želja. Ludovanje može dobiti i nakaradne oblike. Ali, sve ima svoje vrijeme. Postoji vrijeme obilja i oskudice, vrijeme sjetve i žetve, vrijeme radosti i tuge, ali u svim tim situacijama čovjek treba živjeti pravedno.

Najavljuju li maslačci tople dane?

Korona virus u Hrvatskoj – Rezultati testiranja mlađeg hrvatskog državljana, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, a trenutno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, stigli su danas u 11.50 sati, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Rasi se o blagim simptomima. Ispituju se osobe koje su s njim bile u kontaktu. Ali, ne treba stvarati paniku. Svake godine gripa bude uzrok smrti osoba kojima je oslabljen imunitet.

                      

Preminuo je u 73. godini života JOSO BARIĆ iz Cvitovića. Bio je dobar čovjek, volio je društvo. Pogreb u srijedu 26.02.2020. u 15.30 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim tuguju supruga Blažica, sinovi Miroslav i Tomislav, snaha Jelena, unučad Andrea i Filip, brat Toma s obitelji. Izražavamo sućut obitelji!

Joso Barić (73)

Preminula je u 102. godini života ANKA RENDULIĆ r. Rupčić, najstarija osoba u slunjsko-plitvičkom kraju. Pogreb u srijedu 26.02.2020. u 16 sati na groblju u Rakovici. Za njom žale sinovi Luka i Drago, snaha Mandica i Ljiljana, unuka Ana, Marija, Višnja, Petra, Martina, Damir, praunučad…