Korizmeni petak: križni put

28 velj

Danas je prvi korizmeni petak. A petak u korizmi ima posebno značenje: to je dan Kristove smrti na križu ali i dan vjerničkog odgovora na Božju ljubav. Danas se u mnogim crkvama okupljamo na pobožnost križnog puta (Via crucis). Vjernici zastaju kod 14 postaja, razmišljaju i mole. Postaje križnog puta su obično vrhunska umjetnička djela, u nekim seoskim crkvama obične reprodukcije. Ali to nije bitno. Postaje križnog puta u Slunju /14 postaja/ djelo je Josipa Turkalja, učenika Ivan Meštrovića, poznatijeg u Americi nego u Hrvatskoj. Križni put u maloj župi Blagaj djelo je grupe vrhunskih hrvatskih umjetnika…

Uzmimo postaju “Veronika pruža Isusu rubac”. Neke posebno takne ova postaja. Ova izuzetna žena, Veronika, smogla je hrabrosti, probila se kroz razjarenu rulju i grube vojnike te pružila Isusu rubac da obriše krvavo lice. Gesta hrabrosti koja govori u svim vremenima i prilikama. Na jednoj strani ljudi mase, izmanipulirani,  a na drugoj hrabrost pojedinca. Biti vjernik znači izdići se iznad manipulatora i mase koja “kamenuje i razapinje” pravednika. Isusovo raspeće trijumf je ljubavi koja se diže iznad mržnje, koja čak ne prezire one koji je progone nego moli za “one koji ne znaju što čine”..

Danas je križni put u slunjskoj crkvi u 17 sati! Potaknimo jedni druge i udružimo se u molitvi i pjesmi. .

 

Torinski nadbiskup mons. Cesare Nosiglia  i šefica sindikata Chiara Appendino mole u praznoj crkvi Gospe od zdravlja u Torinu. Dok trgovački centri primaju ljude uz maske na licu, crkve su prazne zbog opasnosti od zaraze korona virusom! Čudno. Mnogi se pitaju: nije li upravo Božja ljubav i Gospina u ovakvim prilikama bar jednako važna kao kruh svagdanji!

Na smrt zbog navodne blasfemije – Dana 8. travnja vrhovni sud u pakistanskom gradu Lahore donijet će presudu na žalbu Emmanuelu e Shagufta Kausar, kršćamskim supružnicima osuđenima na smrt 2014. zbog navodne blasfemije. Optuženi su da su slali SMS- poruke koje su okarakterizirane kao blasfemija. To priopćava katolički advokat Khalil Tahir Sandhu, koji je prihvatio obranu bračnog para. On vjeruje u oslobađajuću presudu  jer nema nikakvih dokaza za optužnicu. Inkriminirani SMS-i su pisani na engleskom a ni jedno od njih ne govori engleski niti znaju pisati (analfabeti su). Inače imaju četvero djece.