Danas sv. Juraj: slavlje u Korenici i Lađevcu

23 tra

Danas je sv. Juraj, mučenik, čiji je život obavijen legendama pa je teško doći do povijesne istine. Čini se da mu je otac bio Perzijanac, a majka rodom iz Kapadocije. Pretpostavlja se da je bio rimski časnik, te da je za trajanja Dioklecijanova progonstva 303. godine podnio mučeništvo. Njegov grob u Palestini bio je poznato hodočasničko mjesto sve do 12. stoljeća kad je sultan Saladin za vrijeme rata s križarima srušio crkvu posvećenu Sv. Juraju. Već u 4. stoljeću u Siriji nalazimo crkve posvećene sv. Jurju. U Egiptu ime 40 crkava i 3 samostana, a na otoku Cipru nalazi se 60 svetišta u čast sv. Jurja. Car Konstantin Veliki podigao je u Carigradu crkvu koju je posvetio ovome svecu.

U Hrvatskoj je također mnogo crkava posvećeno sv. Jurju. Tako u Gospićko-senjskoj biskupiji danas slave sv. Jurja kao svoga zaštitnika: Gračac, Jezerane, Korenica, Lađevac, Lešće na Dobri, Podlapača, Sveti Juraj, Ogulinsko Zagorje. U slunjskom kraju danas slavi sv. Jurja Župa Korenica (misa u 11 sati) i župa Lađevac (misa u 12 sati). Naše ćemo čitatelje danas upoznati sa slavljem u Korenici.

230416a

Jutros u Slunju

Upozorenje Turskoj – Njemački  su biskupi upozorili Tursku da mora brinuti “da preostalim kršćanima omogući da slobodno žive svoju vjeru a ne da im to bude ograničavano.” U priopćenju, koje je u petak objelodanjeno, kaže se još: “Na Turskoj je odgovornost da strogo poštuje temeljne zakone slobode vjere svim građanima i svima koji žive u ovoj zemlji”. Danas će savezna kancelarka Angela Merkel zajedno s predstavnicima EU posjetiti u Tursku, a turski predsjednik dolazi ovih dana u posjet Hrvatskoj.

70.000 mladih u Rimu – Od 23. do 25. travnja oko 70.000 mladih naći će se u Rimu. Hodočašće, slavlja, molitva i susret s papom Franjom. Po prvi put Crkva posvećuje jedan ovakav susret adolescentima između 13 i 16 godina. Ovo kaže don Michele Falabretti, odgovoran za pastoral mladih pri biskupskoj konferenciji Italije.

Ubijen Franjo Orešković – Vijest koja je odjeknula u slunjsko-plitvičkom kraju je ubojstvo Franje Oreškovića, brata poznatog koreničkog ugostitelja Željka Oreškovića Macole. Franjo je ubijen vatrenim oružjem u Zagrebu u Lapudskoj ulici. Zaposlen je bio u bratovom ugostiteljstvu. Policija traga za počiniteljem i motivom ubojstva.