Virus i u Vatikanu – Misionari u Nepalu

7 ožu

Koronavirus (Covid-19) ušao je i u Vatikan. To se moglo očekivati jer Vatikan nije izoliran od svijeta. Hodočasnici i turisti iz čitavog svijeta, diplomatski kontakti ne mogu Vatikan ostaviti izoliran od virusa. Na ovaj virus koji se nezaustavljivo širi diljem svijeta, pomalo se privikavaju sve države i provode mjere opreza i zaštite.  Tome se i pridružila Sveta Stolica. Od pranja ruku do diskretne izolacije onih koji su se vratili iz Kine ili koji su bili u kontaktu s oboljelima od virusa.

U Italiji vlada uvodi nove norme u suzbijanju virusa. Zaustavljaju se sudske aktivnosti, povećava se nacionalna zdravstvena služba i predviđa se eksproprijacija hotela i zgrada za karantene.

Danas je oblačno i kišovito u slunjskom kraju. Rascvjetale voćke čekaju sunce, leptire i bumbare. Bez njih nema oprašivanja a to znači plodova…

U Nepalu – Naše čitatelje danas želimo povesti u Kathmandu, Nepal i predstaviti malu katoličku zajednicu u ovoj azijskoj zemlji. Bilo je vremena kad se nije smjelo slobodno ispovijedati vjeru. Sve do godine 1990. nije bilo svećenika za slavljenje mise i sakramenata. Katolici koji su manjina morali su putovati u Indiju, tisuće kilometara, da bi slavili misu. Ipak su ustrajali u ispovijedanju vjere.To kaže isusovac p. Arthuro Sosa koji je nedavno posjetio istočni Nepal, grad Maheshpur u distriktu Jhapa. U ovom su se distriktu smjestili isusovci s nakanom da odgajaju katoličku djecu, da pružaju duhovnu pomoć vjernicima. Njihov rad se proširio i donio plodove. Osnovali su četiri škole, župu, kapelu i šest socijalnih centara. Svakog Uskrsa nove obitelji izraze želju da budu krštene. Postoje velike šanse za evangelizaciju. Činjenica da su mnoge obitelji oduševljene katoličkom vjerom dobar je znak. Zahvaljujući katehetama vjerski se život produbljuje.  Ipak, nužno je da se među njima pojave duhovna zvanja i da se crkva u Nepalu osamostali.  

Nepalska djeca

Dekanatska sjednica – Subota. Popdne se donekle razvedrilo. Sunce je provirivalo iza oblaka, dovoljno da ljudi malo živnu.

Danas je održana dekanatska sjednica u Slunju: četvorica župnika kojima se pridružio svećenik u mirovini mons. Marijan Ožura i đakon Domagoj. Dogovarali su pokornička bogoslužja u korizmi, korizmeno hodočašće, susret katoličke mladeži u Zagrebu i niz drugih problema s kojima se svakodnevno susreću. 

Nakon sjednice

Večeras u 17 sati u slunjskoj crkvi: predokus vječnosti kad će nam Gospodin otrti svaku suzu s očiju te smrti biti više neće, ni tuge, ni jauka, ni boli…