Subota 14. ožujka – Mjere opreza po crkvama

14 ožu

Subota u Slunju ujutro tmurna a onda se sunce počelo probijati..Liježemo i budimo se s pomisli na koronavirus. A ugledni naš znanstvenik Đikić tvrdi da virus nije opasan za 80 do 90 posto ljudi. Sjećamo se ptičje groznice, svinjske kuge…Pomalo se privikavamo živjeti s ovim neprijateljem. Ne znamo jesmo li mi među onih deset ili dvadeset posto koji se mogu zaraziti. Mjere opreza i osobna odgovornost probijaju se u društvo. Ne opaža se panika što je dobro i znak je zrelosti društva. Veći skupovi se odgađaju. Tako se ukida godišnji sajam u Cetingradu na Josipovo 19. ožujka. Odgađa se i hodočašće u Senj predviđeno za 28. ožujka. Biskupi su upozorili preko župnika vjernike na najnužnije mjere opreza.

Ponovimo preporuke našega biskupa mons. Zdenka Križića za sprečavanje širenja koronavirusa:

Upozoreni smo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da obavijestimo vjerske službenike i vjernike na opće mjere zaštite širenja koronavirusa. Stoga ovaj Biskupski ordinarijat poštujući upute mjerodavnih institucija i službi donosi sljedeće odredbe za sve župe na području Gospićko-senjske biskupije:

-  ukloniti blagoslovljenu vodu iz šropionica i ostaviti ih prazne u crkvama, kapelama i drugim liturgijskim prostorima;

– izostaviti pozivanje vjernika da pružju znak mira rukovanjem prilikom misnih slavlja;

 – onaj tko priprema sve potrebno za misno slavlje treba se pridržvati svih propisanih higijenskih mjera (dezinficirati ruke);

 – svećenik – djelitelj svete pričsti treba dijeliti hostiju svete pričsti isključvo na ruku, a ne u usta, kako bi se izbjegao svaki fiziči kontakt izmeđ svećnika – djelitelja svete pričsti i vjernika.

Također važo je da svećenici potiču i podsjećaju vjernike na svijest o važosti čuvanja vlastitog zdravlja te postupaju u skladu s preporukama mjerodavnih služi:

 – osobe koje imaju povišnu temperaturu ili simptome dišog sustava (kašlj, potešoć disanja, kratak dah) trebaju odgoditi dolazak na vjerska okupljanja i slavlja;

 – osobe koje su unatrag 14 dana boravile na zahvaćnim područima transmisije bolesti COVID-19 ili bile u bliskom kontaktu sa osobom koja ima vjerojatnu ili potvrđnu COVID-19 infekciju neka ne sudjeluju na vjerskim slavljima i drugim vjerskim okupljanjima, te neka postupaju prema preporukama nadležih institucija i nadležog liječika o zdravstvenom nadzoru;

 – osobe starije žvotne dobi i osobe s kroničim bolestima (primjerice bolesti srčanožilnog ili dišnog sustava, šećerna bolest, maligne bolesti) neka izbjegavaju odlazak na vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, posebice onih koja uključju već broj prisutnih, tijekom trajanja aktualne situacije vezano uz sprječvanje širenja infekcije koronavirusom;

- svi posjetitelji vjerskih slavlja i drugih vjerskih okupljanja trebaju se pridržvati općh mjera zašite (šo češće prati ruke, pokrivati usta i nos prilikom kašljanja papirnatom maramicom ili laktom, izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje dodirivanja očju, usta i nosa);

- izbjegavanje bliskog kontakta (manje od 1-2 metara) s bolesnim ljudima koji imaju simptome infekcije diših putova, šrcaju, kiš i kašju i/ili imaju povišnu tjelesnu temperaturu.

Kao vjernici duži smo pridržvati se navedenih uputa i tako savjesno pružiti potporu sprječvanju širenja koronavirusa. Uz navedene preporuke mjerodavnih službi preporučjem svim vjernicima Gospićo-senjske biskupije da se aktivnije uključ u molitvu i pouzdavajuć se u Boga isprose Njegovu milost za sve zaražne osobe, one koji o njima skrbe i za sav narod.

 

Danas u 11 sati u slunjskoj crkvi krstili smo malu Emu, prvo dijete Maria i Ane. Kumovi su bili Martina i Mario. Čestitka roditeljima. Ovo je dijete ne samo dijete ljubavi roditelja nego i Božji san: Bog ga sanja kao dijete vječnosti!. Roditelji će mu pomoći da raste tjelesno ali i da ga dovedu k Bogu!

Pooštravanje mjera u Rijeci: Riječka nadbiskupija obustavlja liturgijska slavlja s više od 100 vjernika. Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić na prijedlog štaba traži da se liturgijska slavlja s više od 100 vjernika prekinu zbog opasnosti širenja zaraze!

Virus i u Izraelu – Izrel se suočava također s coronavirosm. Vlada je spremna zatvoriti sve aktivnosti osim onih nužnih za život a to zato da bi zaustavila epidemiju  koja nastavlja rasti. Broj zaraženih e skočio je na 164 a to je 37 više nego jučer. Ovome treba pridodati 38 osoba iz Cisjordanije. Još nema žrtava ali vlasti imaju spreman plan  da zatvore sve aktivnosti  koje nisu od životne važnosti u svrhu sprečavanja epidemije.