Od ponoći strože mjere za suzbijanje virusa – Slavlje sv. Josipa bez naroda u Karlovcu

18 ožu

Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera u Hrvatskoj kojima je cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Božinović je rekao da je sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite.

Očekivali smo strože mjere u borbi protiv opakog coronavirusa. To se i dogodilo: od ponoći stupaju nove mjere: obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijalizirnih ortopedskih pomagala…

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

U Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 87 osoba, u Sloveniji 286..

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

U Karlovcu slavlje sv. Josipa bez naroda – Mise s narodom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu odgađaju se do daljnjega, objavio je rektor svetišta mons. Antun Sente i pozvao da se večerašnja misa Devete srijede Velike pobožnosti prati putem Laudato televizije. Osim Laudato.tv sutrašnju euharistiju u 18:30 prenosit će i Hrvatski katolički radio.

 

S. Korona poručuje: ne bojte se! – Sveti Thomas More molio je ovako: “Podaj mi smisao za humor, Gospodine: podaj mi milost prihvaćanja šale, milost da nađem malo sreće u životu i dijelim je drugima.”  Ova molitva ovog duhovnog velikana vrijedi i u ovoj krizi. Toliko smo zaokupljeni tim virusom da smo život reducirali na “jednu ili dvije note”. Sjetimo se da smo se u ratu nasmijali, da je bilo šala na svoj račun i na račun drugih. U ovoj situaciji možemo jedni druge ohrabriti i nasmijati. To mnogi i čine. Večeras sam pročitao riječi časne sestre Korone koja kaže: “Ne bojte se!” Naime, sv. Korona je kršćanska mučenica pa je ova sestra uzela njezino ime. Dakle, sestra Korona poručuje: “Ne bojte se!”

Moramo priznati da naše zdravstvo, vlada, krizni stožer odrađuju veliki posao. Kad to kažemo pomislimo na Afriku koja uglavnom ima slab zdravstveni sustav. Korona virus je već stupio na afričko tlo. Pojedine države su potpuno nespremne. Jednostavno nemaju sustav bolnica, zdravstvene zaštite…