Dočekali smo novi dan: u Slunju i okolici nema zaraženih – 29. obljetnica “krvavog Uskrsa” – Preminuo Ivan Lapić

31 ožu

Osvanuo je još jedan sunčani dan. Budimo se s pomisli na korona virus: izbjegavamo susrete, peremo ruke, izlazimo s maskom na licu po ono najnužnije. Pomalo zabrinuti za sutra: hoćemo li imati na policama hrane. Priželjkujemo da vlada osnuje neko povjerenstvo koje bi vodilo brigu da se posije dovoljno žita, posadi graha, krumpira, kupusa, na velikim površinama. Čudno nam je da se bogata Amerika ne zna boriti s virusom: ona može ratovati raketama i snažnom artiljerijom ali ne umije se boriti s virusom! Hrvatska ima nutarnju snagu, discipliniran narod, vrlo dobar zdravstveni sustav. U Americi se sve gleda preko dolara pa i zdravlje: tko ima dolara ima i zdravstvenu uslugu. Mi vidimo da se Hrvatska bori na zadivljujući način, organizirano i da je ova pošast s virusom pod kontrolom. Možemo reći da naš narod elegantno i s nekom mirnoćom prihvaća ove mjere. Posljedice će ostati i biti vidljive i opipljive godinama. Ali će se iza ove krize roditi nešto novo: papine riječi odjekuju ovom planetom kao proročko upozorenje: “Ne možete živjeti zdravo na bolesnom planetu!” Pred čovječanstvom je novi izbor pred kojim ne mogu ostati ravnodušni ni pojedinci ni vlade…Iako profiteri već sada gledaju kako će zaraditi na ovoj pandemiji. Cjepivo bi bilo unosan posao…

Zahvalni smo Bogu što u Slunju i okolici nema zaraženih virusom. Ima ih nekolicina koji su u samoizolaciji. Radi se o onima koji su došli iz drugih sredina pa moraju provesti 15 dana bez kontakata s drugima.

29. obljetnica “krvavog Uskrsa” – Danas se spominjemo krvavog uskrsa! Pred 29. godina hrvatska policija u brzoj akciji uklonila barikade koje su postavili pobunjeni Srbi pod vodstvom JNA. Odlučnom akcijom hrvatski specijalci stigli su do naselja Mukinje. Kod pošte je poginuo policajac Josip Jović: ubijen je iz zasjede. On je prva žrtva ali i nagovještaj i poruka JNA u službi velikosrpske ideje da će se demokracija braniti svom odlučnošću. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je: “Akcija na Plitvicama poznatija kao Krvavi Uskrs koju su izvele hrvatske redarstvene snage, posijala je sjeme budućih pobjeda u Domovinskom ratu.

Predsjednik RH Zoran Milanović, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović  i ministar branitelja Tomo Medved odali su počast Josipu Joviću na Plitvicama.  Zbog zabrane okupljanja nije bilo svečano obilježavanje ove kao prošlih godina ali plamen ljubavi koji je zapalio Josip Jović jednako gori i ove godine na Plitvicama i u srcima mnogih diljem Hrvatske.

Aktivisti crvenog križa Slunj obilaze usamljene i bolesne u široj okolici Slunja: donose im ono najosnovnije iz trgovina, donesu drva za loženje peći, lijek…

Umjetno gnojivo čeka

Kako je ovaj turističko-biciklistički par zalutao i prolazi kroz Slunj? Jesu li oni svjesni gdje žive, imaju li propusnice, prati li ih netko i kontrolira? Vjerujemo da netko vodi brigu o njihovu kretanju!

Kratke vijesti iz svijeta

  • Danas u 12 sati stavljene zastave na pola koplja u čitavoj Italiji u znak sjećanja na umrle  od korona virusa i znak poštovanja za žrtve tolikih liječnika i medicinskih sestara. U 12 sati minuta tišine u znak bliskosti s članovima obitelji i u znak nacionalnog zajedništva u žalosti s pogođenim zajednicama.
  • Donacijama i akcijama pomoći Katolička Crkva u Poljskoj sudjeluje u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, a u 44 biskupije djeluje oko 100.000 volontera, prenosi Kathpress 31. ožujka podatke Poljske BK.
  • U Pakistanu registrirano je 1600 zaraženih (20 umrlih). Vlada je uvela totalnu blokadu  slijedeći primjer Kine i drugih zemalja u sprečavanju širenja virusa. Oci kapucini u Lahoreu pozivaju svoje vjernike na molitvu za žrtve virusa…

                   

Preminuo je u 83. godini života IVAN LAPIĆ iz D. Nikšića 12. Bit će pokopan na groblju u Nikšiću u krugu uže obitelji. Bio je dobar čovjek i primio je svete sakramente. Za njim tuguje supruga Vinka, sin Mile, snaha Vesna, unuk Tomislav.