Velika srijeda – Jesmo li zaboravili na zemlju koja nas hrani

8 tra

Velika srijeda. Sunčan ugodan dan. Proljeće u punom jeku…Ulomak iz Matejeva evanđelja koji se danas čita: “Potom jedan od Dvanaestorice, imenom Juda, ode glavarima svećeničkim pa ih upita: “Što ćete mi dati da vam ga ja izdam?”Oni mu polože 30 srebrenika. Od tada je tražio prigodu da ga izda.” Juda se je priključio Isusu. Ubrojen je u zbor dvanaestorice. Koji su njegovi motivi? Bio je poslovan čovjek i gledao je šansu u Isusovu projektu: profitirat će! U njemu se povezala težnja za novcem i zavist: kombinacija koja vodi u propast. Novac i zavist zaslijepili su Judinu dušu. On će postupiti po tim težnjama: zaradit će novac i dići se nad Učitelja kad ga likvidira. Pokazat će da je on pametniji od Učitelja! Znamo da je Juda na kraju upao u očaj: “Izdao sam nevinu krv”. Pokušat će vratiti novac koji je zaradio. Čut će hladni odgovor: “Što se nas to tiče? To je tvoja stvar!”. Objesio se. Nije Juda stvar prošlosti. Njegov način razmišljanja može zaraziti svakoga od nas. Oholost, zavist i pohlepa za novcem mogu i nas zaslijepiti. Neki ne žele čuti Isusovu Riječ jer se boje da će onda morati promijeniti život. Neki ne žele čuti Riječ koja ih oslobađa nego žele ostati u ropstvu oholosti, pohlepe, novca i zavisti. Takvi će naći izgovor za svoje ropstvo: opravdavat će ga napadom na pravedne. Juda je mogao učiniti ono najbolje: u Božjem milosrđu doživjeti oslobođenje nakon kajanja. Razbojnik na križu to je učinio i čuo utješne riječi: “Danas ćeš biti sa mnom u raju!”  

Jesmo li zaboravili na zemlju koja nas hrani? – Lijepi sunčani dan. Slavili smo misu u 8 sati u praznoj crkvi: župnik s đakonom te par vjernika po kutovima crkve… Slunj je pust. Ponetko prošeće do trgovine, apoteke. Opasnost virusa visi u zraku…Nakon  što se povuče virus i vratimo se normalnom životu čekaju nas novi šokovi. Svjetsko gospodarstvo pa tako i naše bit će u velikim problemima. Turizam je pokopan za ovu godinu. Turizam nikad nije sigurna grana privrede. On je hirovit i nepredvidiv. Pokazat će se što znači poljoprivreda. Ne možemo živjeti bez hrane. Uvoz? Svaka će država brinuti svoju brigu. Pitanje je hoće li biti na policama hrane. Ovo je prilika da otkrijemo i uvidimo važnost poljoprivrede. Pljeskali smo liječnicima i medicinskim sestrama koji se bore u prvim redovima. S pravom! Ali, bi trebali zapljeskati i poljoprivrednicima, OPG-ima, pojedincima koji obrađuju zemlju s ljubavlju i pripremaju hranu za gladna usta. Vlada je zauzeta oko spašavanja života i svaka joj čast! Ali, ne bi li trebalo upravo sada zasijati što više polja i osigurati hranu za iduću godinu? Divim se pojedincima koji obrađuju svoju njivu za svoje potrebe i od toga poklone svojima prijateljima i rodbini. Lijepo je vidjeti u okolici Slunja oko kuće, obrađene vrtove, uzorane i posijane njive,  malo stado ovčica, koju kravu. Nekada je svaka obitelj bila samostalna kad je riječ o prehrani. Imala je sve što joj treba osim soli i petroleja za lampu. Živjeli su sa zemljom. Od nikoga nisu očekivali pomoć nego od svojih žuljavih ruku i Božjeg blagoslova. Hoće li kriza sa koronavirusom otvoriti oči da uvidimo važnost hrane, kruha našeg svagdanjeg.

Naša zemlja može prehraniti sve stanovništvo

320 krštenja odraslih odgođeno – Oko 320 katekumena, ordraslih koji su se pripremili za krštenje u uskrsnoj noći  u Austriji, moraju čekati bolja vremena. Uobičajeno krštenje odraslih (sakramenti inicijacije) u uskrsnoj noći ove godine se mora odgoditi. Doći će bolji dani kad će ovi ljudi, nakon jednogodišnje pripreme, postati djeca Božja.

U Italiji brigu vode i o migrantima – Kriza s koronavirusom stavila je u drugi plan migrante. Ipak, u Italiji nisu zaboravljeni iako je Italija prošla i prolazi kroz teško razdoblje s mnoštvom umrlih i oboljelih. Sestre misionarke sv. Karla Boromejskog  brigu vode upravo o migrantima, od prehrane do zdravstvene zaštite.

U Vatikanu 8 zaraženih – Vatikan je obznanio još jedan slučaj oboljenja od virusa korone. Tako je potvrđeno osam oboljelih među zaposlenicima – objavio je glasnogovornik u Vatikanu Matteo Bruni. Među ovima su dvije osobe koje su ozdravile, jedna druga je otpuštena iz bolnice i na putu je ozdravljenja. Dvije osobe nalaze se u kliničkoj obradi  a tri bez simptoma u kućnoj karanteni.