Dolazi kiša i snijeg – Marija Magdalena –

14 tra

Jutros je počela padati kiša u slunjskom kraju. Zemlja je suha i dobro bi došlo malo vlage. Ljudi su posadili ponešto u svoje vrtove i kiša bi bila blagoslov. Neke su voćke ocvale a neke su sad u punom cvatu. Nadajmo se da ćemo ove godine moći ubrati plodove u svojim voćnjacima…Ovo je najdeliktnije vrijeme za voćke.

Iako ne bismo željeli spomenuti koronavirus ali on nas ne ostavlja na miru. Trenutačno je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 1650 osoba zaraženih ovim virusom, a 400 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo dvadeset i pet osoba. U slunjsko-plitvičkom kraju nema zaraženih. Ovi brojevi govore da ta pošast nije toliko strašna koliko se o njoj govori. Moramo priznati da se naša vlada dobro nosi s ovim problemom.

U trgovinu jedan po jedan

Marija Magdalena (i novinari) – Danas evanđelje opisuje susret Marije Magdalene i uskrslog Isusa. To je ona Marija koja je poznata kao javna grešnica ali je kod Isusovih nogu u kući Šimuna carinika plakala i otirala Isusove noge kosom. Isusovo milosrđe promijenilo je život ove žene. Ona ga je pratila do križa i željela je bar mrtvo Isusovo tijelo počastiti i suzama oplakati. Uskrsli ju je prozvao po imenu: “Marijo!” Ona je odgovorila. “Učitelju!”. U ove dvije riječi  čitavo je brdo emocija, ushita, ljubavi. Uskrsli se obraća svojima, onima koji zaslužuju povjerenje. Ljubav ne samo da ne traži javno očitovanje nego izbjegava javnost. Uskrsli ostaje među svojima koji se okupljaju u njegovo ime. Nedjeljna euharistija je intimno druženje s Uskrslim gospodinom. Bezbožnici nemaju pristupa na gozbu ljubavi. Oni su pozvani ali tek kad prođu put Marije Magdalene: obraćenje i krštenje u Krista čija ljubav sažiže bezbožnost, oholost i djela tame. Na naše nedjeljne sastanke s Uskrslim ne bi smjeli dolaziti novinari koji vide samo ono izvanjsko. Oni bi samo vidjeli raspetog na križu, napravili nekoliko uspješnih fotografija i ostali na tome. Nekima od njih put Marije Magdalene je nedostupan, njezina ljubav, susret s Uskrslim. Kolika dinamika, otvaranje novih obzora, prekoračenja ljudskih ograda, izlazak iz sljepoća… Uvreda bi bila nama da neki samozvani novinar uleti u crkvu za vrijeme mise, napravi snimke koji odgovaraju njegovoj pokvarenoj mašti, omete pjesmu i molitvu “hodočasnika zvijezda” i sve to iskarikira na svoj plitki način. Iz prvih susreta Uskrslog sa svojima proizlazi da i današnji susreti imaju svoju intimu i moraju biti skriveni od “bezbožnika”, onih koji nemaju krsnu odjeću ili ako su je dobili odbacili je. Prva je crkva bila puno stroža u puštanju na euharistiju pogotovo otpadnika. Ne zato što ih je prezirala nego jednostavno nisu imali osnovne uvjete. Nažalost, ostat će vječni problem sačuvati našu euharistiju, koja je neponovljivi događaj, od znatiželjnika koji vide samo ono izvanjsko i žele i tu naći jeftinu senzaciju. U oholosti misle da sve mogu “opoganiti” svojim umotvorinama. Pada mi na pamet misao jednog “pravoslavca” koji nije bio ni kršten niti je bio poučen ali u svojoj jednostavnosti on je rekao na svoj način: “Ja se ne pačam u božanstvo. Ja znam da je tu nešto što ja ne razumijem ali imam poštovanje”. Korona virus udarila je u čelo ljudsku oholost, bahatost prema prirodi kao velebnom djelu Božjem, udarila je nezasitni egoizam, logiku profita na tuđi račun…

Slunj u znaku kiše i susnježice

 

Proljeće ide dalje…

Danas je na slunjskom groblju u krugu uže obitelji i prijatelja pokopan Josip Matešić, preminuo u 59. godini života. Bio je dobar čovjek obljubljen u svojoj sredini.

Nakon kiše i koje pahuljice snijega popodne se izvedrilo  u slunjskom kraju. Strepimo da se noćas ne smrznu rascvale voćke…

U Rimu preminuo biskup Camillo Ballin u 76. godini života. Zanimljiv je život ovog biskupa. Godine 2005. papa ga je imenovao apostolskim vikarom Kuvajta. U katedrali u Kuvajtu posvećen je za biskupa. On je vodio brigu o 2,5 milijuna katolika u Bahrainu, Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. U ovim izričito islamskim zemljama katolici su došli kao radnici, dakle u potrazi za kruhom i to iz različitih zemalja. Govore različitim jezicima pa su ove katoličke zajednice jedinstvene.  Sjećamo se, a biskup je bio svjedok, pokolja časnih sestara i vjernika u Kuvajtu. Bilo je to 04.03.2016. kad su teroristi ubili 4 časne sestre koje su bile u službi starih i nemoćnih. Teroristi su ubili zajedno sa sestrama 12 vjernika. Ovo nije zastrašilo katolike u ovim islamskim zemljama. Naprotiv, oni su pripremljeni da s Kristom nose križ do mučeništva. Biskup je isticao da u spomenutim zemljama nema progona katolika. Naravno da crkva poštuje islam i nema namjeru obraćati islamske vjernike na kršćanstvo.

Tajvan darovao 280.000 maski Vatikanu – Tajvanska vlada u utorak je poslala 280.000 zaštitnih maski Vatikanu. Kako javlja katolička agencija SIR maske će biti podijeljene bolnicama i i crkvenim ustanovama u Italiji . Maske su znak solidarnosti  i bliskosti Tajvana i Italije – kaže se u izjavi tajvanskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

Broj zaraženih i dalje raste u Hrvatskoj. Trenutačno je potvrđeno ukupno 1704 osoba zaraženih koronavirusom, a 415 osoba je ozdravilo. Dosad je preminula trideset i jedna osoba, objavljeno je 14. travnja na mrežnoj stranici koronavirus.hr.