Strpljivi pobjeđuju

28 tra

Ako bismo mogli usporediti ovaj “rat” protiv korone virusa s obranom domovine 1991. našli bismo neke dodirne točke. Godine 1991. zlonamjerni su očekivali da će narod tadašnju demokratsku vlast /na čelu s Tuđmanom/ linčovati jer će očekivati odmah rezultate a to znači slobodu i posao. Međutim to se nije dogodilo. Narod je razumio prilike. Narod je tada podnosio progonstvo, oskudicu…Mlada država bila je bez vojske. Upravo strpljivost naroda bila je odlučujuća. Narod nije očekivao nemoguće ali je svojom strpljivošću učinio nemoguće. Zadivili smo svijet strpljivošću i solidarnošću. U ovoj borbi protiv opakog virusa, koji je zatvorio škole, tvornice, crkve…, narod pokazuje također zrelost i solidarnost. Dodamo li tomu potres u Zagrebu koji je napravio štetu od 42 milijarde kuna onda je slika potpunija. U anketama vlada i stožer dobivaju vrlo dobre ocjene. To nam daje zaključiti da narod i ovaj put polaže uspješno ispit zrelosti. Neki političari koji žele dobiti poene u ovoj krizi pokušavaju ubaciti kost razdora ali ne nalaze podršku. Zapravo izazivaju suprotni efekt. Neki pokušavaju ideološkim pitanjima skrenuti na sebe pozornost ali ostaju pomalo čudaci u očima puka. Nakon pobjede nad koronavirusom bit ćemo ponosni na prijeđeni put. U usporedbi s drugima spadamo u svjetski vrh po mudrosti, solidarnosti, disciplini u ovoj teškoj kušnji, ratu protiv nevidljivog neprijatelja.

Most sv. Ivana u Rastokama dobiva novo ruho

Katolički župnici u Bagdadu (Irak) zaključili su da svoja primanja dadnu pogođenima od koronavirusa. To su dogovorili na sastanku s kaldejsko-katoličkim patrijarhom kard. Louisom Raphaelom Sako. Kardinal je odmah dao 90.000 USA dolara za pogođene  i pri tome skrenuo pozornost  na poštivanje mjera za suzbijanje virusa kao što je minimalni razmak i ostale mjere koje traži vlada. Kardinal preporučuje korištenje društvenih medija u održavanju kontakata s vjernicima…U ovom povijesnom trenutku – nastavlja kardinal – trebaju katolici – kao i drugi Iračani  unutarnje konflikte i osobne interese ostaviti po strani. Treba ojačati solidarnost u borbi protiv zajedničkog neprijatelja koji ugrožava život, gospodarstvo i odnose među vjernicima. Od izbijanja krize u Iraku bilo je velikih primjera solidarnosti između katolika i muslimana (prema Kathpressu).

                 

Preminula je u 80. godini života KATE BEGOVIĆ iz Podmelnice, majka sedmero djece. Pogreb u krugu obitelji na slunjskom groblju. Za njom tuguju sinovi Slavo i Željko, kćerke Jelena, Ankica, Đurđa i Slavica, unučad i brojna rodbina