Odgovorno ponašanje ljudi slunjskog kraja – Počele mise s narodom

3 svi

Moramo odati priznanje narodu Grada Slunja, općina Rakovica i Cetingrad, koji se odgovorno ponašao u ovoj pandemiji. Svjesni da je zaraza kušnja koju možemo svladati samo disciplinom poštivajući preporuke struke. Nismo nikoga optuživali, brinuli smo se za svoje i jadnako tako za zdravlje naše braće.  Naši stariji i usamljeni nisu bili prepušteni samima sebi. Volonteri, medicinske sestre, rodbina…nisu ostavili usamljene u njihovoj samoći. Neki su riskirali svoje zdravlje da pomognu drugima. Moramo odati priznanje zdravstvenim djelatnicima. Jedna medicinska sestra svjedoči da ju je usamljena osoba dočekala riječima: “Bog na nebu i ti na zemlji značite mi sve!” Koliko ovakvih sitnih djela dobrote! Rezultat svega toga je činjenica da u slunjskom kraju nitko nije zaražen do sada. Preživjeli smo najteži dio dionice puta koji nas vodi u normalan život. Još se kriju opasnosti na koje trebamo računati.

Sinoć i danas počeli smo slaviti mise s narodom. Jutros u 8 sati rana misa u slunjskoj crkvi. Nije trebalo ljudima davati upute. Oni znaju dobro da je čuvanje razmaka najvažnije. Dezinfekcija ruku i prostora crkve:  o tome se brine grupa aktivista.  Misu je predvodio vojni kapelan sa slunjskog poligona uz župnika i đakona Domagoja. Isus dobri pastir najljepša je slika i poruka svih vremena: ljubav do smrti za drugoga nikad ne može biti staromodna i zastarjela. U vremenu kad se mnogi nude za vođe i kad vještim manipulacijama žele druge zarobiti i iskoristiti za svoje interese, Dobri Pastir daje život za druge i postaje vrata u život. Poput Petra mi danas ponavljamo: Kud ćemo od tebe Gospodine kad ti jedini imaš Riječ života.

Jutros rana misa u 8 sati u Slunju: đakon dijeli Pričest po crkvi

U 11 sati misu je izravno prenosio Radio Slunj: orgulje su svirale, narod je molio i slavio Boga! Misu je predvodio župnik uz asistenciju đakona Domagoja. Ministranti – brat i sestra Marija i Filip – prve su laste koje najavljuju proljeće u našoj crkvi. Krizma i Prva pričest odgađaju se za bolja vremena a ona su na vidiku.

Slunjska crkva okupana suncem

U Blagaju prije mise u 14 sati danas. Tako je danas bilo u Cetingradu, Lađevcu, Cvitoviću, Rakovici. U Drežniku je slavljena misa na otvorenom.