Sv. Florijan: vatrogasci slave – Otvaraju se frizerski saloni

4 svi

Danas crkva slavi sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Slunjski vatrogasci svake su godine svečano slavili ovaj dan. Ranom zorom oglasili bi se sirenama i u koloni bi dolazili na trg pred crkvu. Pridružili bi im se mještani, simpatizeri. A vatrogasci uživaju podršku u narodu. Nakon mise nastavili bi se družiti u svojim prostorijama s građanima…Zbog korone ove godine je je slavlje okrnjeno. Nema svečenog defilea kroz Slunj. Ipak, jutros su se oglasili i podsjetili da ne zaboravljaju svoga zaštitnika. U 18 sati doći će na misu desetak vatrogasaca i sjetiti se svojih pokojnih članova. Podsjetimo da slunjsko vatrogastvo ima dugu povijest: vatrogasno društvo u Slunju osnovano je 1892. godine i preživjelo države i razna uređenja. Ostalo je vjerno svojoj prvotnoj zadaći ali je isto tako živjelo s narodom u teški vremenima i nenarodnim režimima. U zadnje vrijeme vatrogasci su obnovili tradiciju straže kod Isusovog groba.

Jutros u Slunju

Jučer su diljem domovine otvorena vrata crkava za misna slavlja. Ljudi su dolazili s dozom opreza. Održavanje distance od drugih već je postao obrazac ponašanja. Ipak, veliko je olakšanje kad možemo u ovoj krizi slaviti Boga i zahvaliti za strpljivost u ovoj velikoj kušnji. Jutros smo, osim trgovina, primijetili da se otvaraju frizerski saloni. U slunjskom parku ima šetača. Pred poštom se stvorila kolona: čekaju na red jer samo po dvije osobe mogu ući u prostorije pošte.  

Vatrogasci su jutros  s nekoliko vozila prošli kroz Slunj i podsjetili na sv. Florijana

Sv. Otac udijelio apostolski blagoslov vjernicima i kleru Gospićko-senjske biskupije – Sveti Otac papa Franjo uputio je preko Državnog tajništva Svete Stolice pismo gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u kojemu biskupu Križiću, kleru i vjernicima Gospićko-senjske biskupije udjeljuje apostolski blagoslov te se zahvaljuje na prigodnim darovima koji su mu uručeni na Njegovom redovitom tjednom susretu s hodočasnicima 19. veljače ove godine kada su u Rimu boravili hodočasnici Gospićko-senjske biskupije o 20. obljetnici uspostave Biskupije.