Ublažavanje mjera – Hrana kao oružje

5 svi

Peti dan svibnja. Lijepi sunčani dan. Malim koracima život se vraća u normalu. Ublažuju se mjere donesene za suzbijanje koronevirusa. Nakon trgovina otvaraju se i frizerski saloni, ublažene su mjere oko sprovoda i vjenčanja…Podsjetimo da je na svijetu zaraženih 3,585.108, u Hrvatskoj 2.101, preminulih u svijetu 248. 655 a u Hrvatskoj 80. Ovi podaci govore da se građani Hrvatske razumno i uspješno nose s pandemijom.

Slunj jutros

Upute za ulaz u jedan frizerski salon

Hrana kao oružje – Koronavirus ostavlja iza sebe posljedice koje će se još dugo osjećati. Urušavanje gospodarstva imat će za posljedicu drastični porast nezaposlenih. Ako je tako u razvijenim zemljama možemo zamisliti kako je u onim siromašnim. Jedna vijest dolazi nam iz Pakistana koja nam govori o posljedicama koronevirusa. “Skandalozna je i alarmantna praksa  koju bi trebalo zaustaviti u početku: neke osobe iskorištavaju koronavirus i očaj pojedinaca da bi uveli prijelaz na islam ucjenom: ako hoćeš hranu postani musliman! To javlja  u razgovoru s agencijom Fides prof. Anjum James Paul, pakistanski katolik, predsjednik “Pakistan Minorities Teachers’ Association”. Prof Paul, docent na jednom institutu drugog stupnja u Lahore-u dodaje: “Tražimo od svih muslimanskih vjernika – da izbjegavaju ovaj sramni oblik nasilja i prozelitizma prema kojemu se traži vjersko obraćenje u zamjenu za hranu a koja može funkcionirati među onima na rubu  i među najsiromašnijima među siromašnima.  Cijenimo sve one koji su u službi humanosti bez prikrivenih namjera. U ovom trenutku općeg trpljenja zadaća je svih da ljube, poštuju i služe  humanosti bez diskriminacije ili drugih motiva. Podsjećamo da mnoge neislamske zemlje pomažu Pakistanu”.

Hrana će biti u budućnosti oružje za osvajanje i utjecaj na siromašne. Zapravo tako je bilo i u prošlosti. Negdje u Bihaću u jeku Drugog svjetskog rata komunistički funkcionar Moše Pijade rekao je na partijskom sastanku: “Nama ne trebaju pametni i bogati, nama treba sirotinja da možemo njom vladati”. Dosljedno tome Partija je davala niz privilegija onima koji su joj bili vjerni. Trebali su “raskrstiti s religijom” i ući u Partiju. Takvima se otvarala mogućnost napretka. Takvi i danas žale za ondašnjim vremenima jer su bili privilegirani. Partija je imala sve elemente religije: obrede, primanje u pionire i omladince, svoje svete, svoje blagdane i mitove…Imala je i “griješnike” koje je preodgajala na Golom otoku, tajne službe koje su zavirivale u privatnost i likvidirale “neprijatelje socijalizma”.

Svaku večer u 17.30 sati okupljamo se u slunjskoj crkvi na molitvu krunice a potom slavimo misu. Najljepši trenuci našeg zemaljskog putovanja jesu trenuci molitve i zahvale Božjoj dobroti u zajednici “hodočasnika zvijezda”