Papa Franjo molio za novinare – Život s virusom ide dalje

6 svi

Papa Franjo u jutarnjoj misi u kapeli sv. Marte jutros je molio za novinare i djelatnike u medijima. “U ovom vremenu pandemije  riskiraju oni  mnogo i rade mnogo” – rekao je papa na početku službe Božje u kapeli sv. Marte u Vatikanu. “Neka ih Bog – u njihovom posredničkom radu – nadahnjuje istinom” – kaže Papa Franjo. Na ovim jutarnjim misama papa Franjo posvećuje pažnju grupama koje se brinu za bolesne, koje su pogođene virusom ili vrše neku važnu zadaću u društvu. Ove su jutarnje mise koje predvodi papa Franjo vrlo popularne pa ih prenose mnogi mediji.

Novi sloj asfalta u centru Slunja

Život s virusom ide dalje – Jutros je u Slunju prohladno i oblačno a onda se iza 10 sati razvedrilo. Radnici karlovačkih Cesta jutros popravljaju cestu kroz centar Slunja koja je ujedno državna cesta. Nanosi se novi sloj asfalta. Ovo je ohrabrenje da se može raditi…Ljudi čekaju u razmaku pred bankama, trgovinama, frizerskim salonima…Sve se više probija svijest da svojim ponašanjem možemo druge zaraziti. Zato mjere opreza, koje smo primijenili u ovoj krizi i postigli dobre rezultate, moraju ostati i dalje naš način života. Osobna higijena nije samo zbog nas samih nego i zbog zdravlja drugih. Kao što automobil može biti oružje kojim možemo ubiti druge, isto tako i ovaj virus našim nerazumnim ponašanjem može zaraziti nevine ljude. Naučili smo u ovoj krizi da naša sloboda kretanja ne smije naškoditi drugima.

Ovaj kafić u Slunju čeka bolje dane

Manje prometnih nesreća – U prva četiri mjeseca 2020. godine na području Republike Hrvatske policija je evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba nego u istom razdoblju prošle godine. Točnije,  bilo je 6.941 prometnih nesreća  a u četiri mjeseca 2019. godine 9.128 prometnih nesreća. U ova 4 mjeseca poginula je 68 osoba a u prošle godine 74, teško ozlijeđenih  je ove godine 460  a prošle godine 573 osobe, lakše ozlijeđenih je 2.041 a prošle godine 2.856 osoba. Zvuči pomalo neuvjerljivo opravdanje pogibije mladića u Zadru tobože zbog dugog boravka u izolaciji. Navodno im je “pukao film” zbog zabrane izlaska. Zar nisu mogli prilagoditi vožnju uvjetima ceste? Upravo bi nas ovo vrijeme trebalo poučiti da čuvamo ne samo svoj život nego i živote drugih!