Bl. Ivan Mertz – Mise s narodom u Italiji –

8 svi

Vojna kapelanija na slunjskom poligonu uzela je za zaštitnika bl. Ivana Mertza. Izgrađena je lijepa crkva na poligonu  a duhovnu brigu o ovoj kapelaniji vodi preč. Milenko Majić. Slavlje bl. Ivana Mertza pada 10. svibnja ali zbog praktičnih razloga slavlje je pomaknuto za danas 8. svibnja. Dakako, slavlje je prilagođeno uvjetima koje diktira konronavirus pandemija.

Crkva bl. Ivana Mertza na poligonu

U Italiji mise  s narodom od 18. svibnja – Od 18. svibnja u Italiji počinju mise s narodom. Potpisan je protokol između Vlade i predstavnika Talijanske biskupske konferencije. Prema tom protokolu treba odrediti, prema veličini crkve, dopušteni broj vjernika tako da bude poštivan razmak među njima od metar i pol. Ako crkva ne može primiti veći broj vjernika slavi se više misa. U crkve se ulazi s maskama. Ne može ući u crkvu onaj tko ima temperaturu višu od 37,5 stupnjeva i dakako onaj koji je pozitivan na koronavirus. Na ulazu u crkvu treba biti sredstvo za dezifekciju. Preporučuju se dva ulaza-izlaza u crkvu. Nakon mise odnosno prije druge mise treba biti prostor crkve i predmeti dezinficirati. Kamenice s vodom trebaju biti prazne.. Može biti prisutan orguljaš ali ne zbor, nema davanja mira rukom. Prije pričesti svećenik (ili đakon) mora dezinficirati ruke, staviti rukavice (za jednokratnu uporabu), paziti da ne dotakne ruku vjernika kojemu dijeli Pričest. Ova pravila vrijede i za slavlje vjenčanja i krštenja. Kod ispovijedi svećenik i vjernik trebaju imati masku…

Od početka epidemije u Italiji je oboljelo 215.858 osoba, ozdravljenih 96.276.Ukupan broj preminulih je 29.958. U posljednja 24 sati umrle su 274 osobe. Hospitalizirano je 15.174 a u kućnoj izolaciji 73.139 osoba. Ovi podaci govore da borba s epidemijom u Italiji još traje i mjere opreza ostaju i dalje na snazi.