Sjećanje na žrtve križnog puta

15 svi

Gotovo nema nekog naselja diljem Hrvatske iz kojeg nije netko nestao na križnom putu 1945. U crkvama se nakon Drugog svjetskog rata molilo, bar u slunjskom kraju, “za neznanog” toga i toga. Rodbina je s tugom i suzama molila u skrovitosti za svoje drage. Vrijeme nije izbrisalo bol i patnju mnogih udovica s djecom, majki, sestara…koje su čekale da im se vrate njihovi mili i dragi. Bol je bila tim veća što se nije smjelo o tome govoriti…

Molitva u slunjskom parku

Polovicom svibnja svake godine sjećamo se nevino stradalih, ubijenih bez suda i obrane, bačenih u jame, rudnike, kanale. Tako su se mnogi danas sjetili braće i sestara koji su nestali na putu od Bleiburga pa do Makedonije.  U Slunju je grupa mještana stavila vijenac pred spomenik u parku. Župnik je predvodio molitvu. U 18 sati slavljena je misa u župskoj crkvi. U ovo se ne smije uplitati nikakva politika. U misi se dižemo iznad svih podjela i napajamo se na Kristovoj žrtvi ljubavi koja je pobijedila sve zlo svijeta. Crkva je moliteljica i za zle ljude pa i za progonitelje. Oni su prvenstveno potrebni oproštenja i Božjeg milosrđa. Naši sudovi nisu Božji sudovi, pogotovo oni politički. Na nama je da molimo a ostalo prepuštamo Božjem milosrđu.   

Misa u Slunju za žrtve Križnog puta

Kao da nam nebo večeras želi nešto poručiti…

Doznajemo da je pokopana u župi Žepče (BiH)  KATA MILETIVIĆ koja je stanovala u D. Taborištu 159 b /Slunj/. Za njom žale kćerka Snježana, unuk Krunoslav i rodbina. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!