Kršćani koji trpe nasilje…

20 svi

Nakon Hume Younus, još jedan slučaj nasilja na račun jedne maloljetnice koja je oteta za prisilni brak. Dana 28. travnja jedan čovjek,  Mohamad Nakash s dva suučesnika, svi naoružani, oteli su 14-godišnju katolkinju Mairu Shahbaz u njenom mjestu stanovanja pucajući u zrak dok su se udaljavali. Nighat, majku maloljetne djevojčice, prva je pomoć odvezla u bolnicu u Faisalabad zbog pretrpljenog šoka. Odmah nakon dolaska iz bolnice majka je očajna zatražila pomoć od fondacije “Pomoć crkvi koja trpi” a koja je rekonstruirala i publicirala slučaj: “Molim da moja kćerka bude vraćena. Bojim se da je neću više vidjeti!” Maira, prema rekonstrukciji ove fondacije, jedan od sličnih slučajeva, prisiljena je udati se za otimičara i odreći se vlastite vjere.  Pakistanski sud u Faisalabadu koji je već presudio u korist otmičara, tvrdi da je Maira imala 19 godina pa je već punoiljetna usprkos rodnom listu i službenim crkvenim i školskim dokumentima ovjerenim na sudu koji svjedoče da djevojčica ima 14 godina. Službeni branitelj obitelji  Khalil Tahir Sandhu tvrdi da je otimičar već  oženjen i ima dvoje djece i da je upoznao Mairu jer stanuje u blizini, u predjeli Madina Town gdje radi kao brijač. Advokat dodaje da je otmičar na sudu napravio lažne dokumente iz kojih proizlazi da je brak sklopljen između nje i otmičara prošlog listopada kad je djevojčica imala 13 godina. U Pakistanu je zabranjen brak s maloljetnicima.

Prema advokatu, godinama suradniku s katolikom Shahbazu Bhattiu, pakistankim ministrom za manjine barbarski ubijenom 2011. godine, “osobe koje čine takve stvari djevojčici kao Mairi treba tretirati ne kao ljudska bića nego kao životinje” dodajući da se tijekom audijencije kod šefa magistrata 5. svibnja u Faisalabad skupilo se oko 150 ljudi koji su branili otmičara. Advokat se misli žaliti višoj sudskoj instanci. “Ovi slučajevi, promatrani pojedinačno, već su preteški, ali što je mučno kod toga je postojanje jednog perverznog sustava. Svake godine oko 1000 kršćanskih i hundu djevojčica i žena bivaju otete na isti način u Pakistanu. Tome se pridodaje totalni nedostatk zaštite od strane sudske vlasti često pod presijom ekstremista. Pakistan se treba osloboditi utjecaja ekstremnih grupa” kaže Alessandro Monteduro. direktor spomenute fondacije za Italiju (prema L’ avvenire)

Sjetimo se naše braće koja trpe progonstva, nasilje…O tome veliki mediji šute. Ali braća naša nisu zaboravljena. “Blago progonjenima zbog pravde, njihovo je kraljevstvo nebesko!”