Sunčani petak Most u Rastokama

22 svi

Usporenim koracima i s dozom opreza vraćamo se normalnom životu. Jučer je održan sajam na otvorenom u Slunju kao u prijašnja najbolja vremena. Na licima ljudi čitala se radost. Od ponedjeljka škole otvaraju vrata za niže razrede. Mi ne možemo birati vrijeme u kojem ćemo živjeti ali možemo sve prilike i neprilike uključiti u naš rast i zrelost. Boravak u izolaciji nije izgubljeno vrijeme. Ono je bilo prilika za promišljanje o krhkosti ljudskog života, našoj povezanosti i solidarnosti. Naši postupci, izbori i odluke imaju utjecaja na druge ljude kao i na prirodu. Spomenimo da je u relativno kratkom vremenu nebo očišćeno iznad nas zahvaljujući drastičnom padu potrošnje nafte. Priroda se brzo obnavlja. Hoćemo li na sve to zaboraviti nakon nekog vremena?

U nedjelju župa Slunj dogovara slavlje Prve Pričesti i Krizme s roditeljima i njihovom djecom. Vodeći računa o okolnostima u kojima živimo učinit ćemo sve da djeca dožive radost Pričesti odnosno Krizme koju kao odrasli ne mogu doživjeti.

Most preko Korane ispod Rastoka (ispod Jarebova mlina) dio je šetnice oko Rastoka. Most, dakle, nije za promet nego je namijenjen za pješake. Izvođač radova je APEX-ING d.o.o. iz Sesveta. Postavljeni su noseći stupovi i betonirano stubište. Slijedi noseća podloga. Most mora biti stabilan jer se ovdje ujedinjuju Slunjčica i Korana pa je silina vode nepredvidiva u kišnim sezonama. Investitor je Grad Slunj uz pomoć eurofondova. Ovo je inače šesti most u Rastokama (bez malih mostića koje ne računamo)…Lijepi sunčani dan pa smo zatekli grupice turista u Rastokama. Radi se o obiteljima ili pojedincima koji  koriste lijepo vrijeme i popuštanje mjera da se odmore u Božjoj prirodi.

Jedan od detalja raskoši vode u Rastokama

Upravo je ovo vrijeme idealno za doživljaj raskoši vode u Rastokama

Cestari kroz Slunj osvježavaju pješačke prijelaze i ostalu horizontalnu signalizaciju. Očito pripremamo se za jači promet i dolazak turista koji već za vikende dolaze u većem broju.