Slunj: polaganje vijenaca uoči Dana državnosti

29 svi

Danas u 15 sati u slunjskom parku pred spomenikom braniteljima položeni su vijenci uoči Dana državnosti. A o slobodnoj domovini sanjali su radnici i težaci, pjesnici i umjetnici, pastiri, zemljoradnici športaši, učitelji i liječnici… ali je mnogi nisu dočekali…Preminuli su u snovima o slobodi ili im je život prekinut zato što su glasno sanjali. Mnogi su preminuli daleko od domovine ali s domovinom na usnama kad su umirali. Mnogi su dali život ili im je oduzet život zato što su se suprostavili  nepravdi, ponižavanju, zato što nisu htjeli biti robovi. Ne smijemo ih zaboraviti.

Vijence su položili gradonaćelnik Jure Katić sa suradnicima, predstavnici policije, branitelja, stranaka, vatrogasaca, mladih…Župnik je predvodio molitvu i zaželio “da žive u našim mislima i savjestima, u hrabrosti našega života!”

 

Prvi demokratski sabor – Prvi demokratski sabor konstituiran je 30.svibnja 1990. Predsjednik Sabora bio je Žarko Domijan. On se sjeća tog dana: “Velike, duboke i nezaboravne emocije. Ja kada sam određen, to je odredio HDZ dakako, da ću biti predsjednik Sabora ja sam imao osjećaj da se na mene svalila jedna ogromna planina. Odgovornost. Ni približno takvu funkciju nisam mogao zamisliti, a kamoli da bi je doživio. Prvo što sam učinio, otišao sam kardinalu Kuhariću s kojim sam bio dobar i inače i molio ga za njegov blagoslov. Tom prilikom sam ga zamolio, pošto je to bilo u tradiciji hrvatskog Sabora, da njegovo zasjedanje počinje s misom. Zamislio sam Markovu crkvu kao normalno, tako je to oduvijek bilo, pa mi je kardinal odgovorio „Ne, ja ću služiti misu, ali ne u Markovoj crkvi nego u katedrali. Tako je to zapravo počelo.”

Žarko Domjan kao ugledni političar bio je i u Slunju na prvom HDZ-evom skupu 1990. Tada je rekao između ostalog: “Ako svladaš krokodila nemoj ti postati krokodil”.