Slunj: skupština Hrvatske ekološke akademije

28 tra

Danas je održana druga skupština novoosnovane ekološke udruge pod nazivom Hrvatska ekološka akademija. Akademija se želi posvetiti u ekološkom smislu određenom prostoru. To je slunjsko-plitvički kraj, ogulinski kraj, Gacko, Ličko i Krbavsko polje, Velebit od početka do Zrmanje, obalni pojas Senj-Starigrad-Paklenica. Radi se o prostoru s 8.600 km2 ili 15% teritorija Hrvatske. Ova je udruga zapravo apel da zaštitimo jedan mali ali za nas pa i cijeli svijet  važan dio zemaljske kugle.

Predsjednik akademije g. Ante Pađen (arhitekt po zanimanju) na popisu ima 76 članova. Sjednici se odazvalo 30-ak članova. Na početku na skupštinu je zazvao blagoslov župnik mons. Mile Pecić i sam član ove udruge čiji je zaštitnik sv. Franjo. Na dnevnom redu našlo se čak 18 točaka. Primljeni su svi članovi koju su poslali zahtjev do 28. travnja. Prihvaćen je plan održavanja sjednica telekomunikacijski. Prihvaćena je članarina u iznosu od 100 kuna. Članovi su jednoglasno prihvatili srodne udruge za podupirajuće članove. Nadalje, našlo se na dnevnom redu: pokretanje postupka  privatne komasacije zemljišta zbog boljeg gospodarenja, podrška izradi kopije kipa MB Slunjske iz 1583. godine, uređenje trga Zrinskih Frankopana….

Iznenađenje sjednice bila je prezentacija Ivana Šuloga o uzgoju egzotičnog voča. Ovaj je mladi gospodin iznenadio prisutne svojim radom. U uzgoju egzotičnog voća u Hrvatskoj on je iznenadio i samog sebe. Nismo popamtili sve voće koje uzgaja sam i preko kooperanata. Podatak da može  svojim voćem pokriti tek 0,02%  tržišta govori samo po sebi. Ovo govori o mogućnostima koje se pružaju ljudima koji hoće raditi. A ovaj je kraj  ekološki čist i pogodan za uzgoj takvog voća. Neko od tog voća podnosi niske temperature. On uzgaja i sadnice takvog voća. Nakon predavanja neki su mogli nabaviti takve sadnice. Obično rasprave o ekološkim problemima ostanu u zraku. Ovaj je put sjednica “začinjena” jednim konkretnim primjerom koji se može već danas realizirati. Pisac ovih redaka uzeo je sadnicu mongolske borovice!

2804162b

Radno predsjedništvo

2804162c

Predsjednik ing. Ante Pađen govorio je o konkretnim akcijama udruge

2804162d

Ivan Šulog iznenadio je prisutne svojim izlaganjem i radom

2804162e

Ing. Ante Pađen