Danas sv. Ante Padovanski – Sutra slavlje krizme u Slunju

13 lip

Danas crkva slavi sv. Antu padovanskog, omiljelog sveca diljem kršćanskog svijeta. Rođen je 1195. u Lisabonu. Kršten je na ime Ferdinand. Od mladosti se oduševio za revnije življenje evanđelja. Stupio je u red augustinaca. Završio je studije i zaređenje  za svećenika. U to je vrijeme živio i sv. Franjo Asiški o kojemu se proširio glas diljem Europe. Došao je u Asiz i sv. Franjo ga je primio u svoj red. Zaposlio ga u kuhinji. A kad mu je jednom povjereno da propovijeda sve je oduševio pa i svetog Franju. Sv- Franjo mu je povjerio odgoj franjevačkog podmladka. Nastavio je propovijedati na radost .Božjeg naroda. Umro je relativno mlad: u 36. godini života u gradu Padovi pa se na ziva Padovanski. Na njegovu grobu podignuta je velika i lijepa bazilika koja je nezaobilazno mjesto hodočasnika koji putuju u Italiju. Uz njegov život vežu se legende koje su simpatične i poučne. Inače se sv. Ante prikazuje  u franjevačkom habitu s ljiljanom u ruci. Njemu se mole rado za izgubljene stvari. Jedan je od najpopularnije svetaca u crkvi pa i u Hrvatskoj.

Drežnik 13.06.2014: misu je predvodio u Drežniku mons. Tomislav Rogić, danas šibenski biskup

 

Danas župa Drežnik Grad slavi sv. Antu kao svoga zaštitnika. Misa je u 12 sati. Osim Drežnika sv. Antu danas slave u našoj biskupiji još u Generalskom Stolu, Gornjem Kosinju, Karasnu, Letincu, Ličkom Novom.

Danas je divan sunčan dan. U Slunju je užurbanost. Pripremamo se za sutrašnje slavlje Krizme u 11 sati. Danas je ispovijedanje krizmanika i kumova u 10 sati