Povjerenstvo za dodjelu priznanja – Sajam u Slunju – Počeo tečaj za brak u Slunju

25 lip

Lijepi sunčani dan u Slunju. U 8 sati u gradskoj vijećnici sjednica Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja pod predsjedanjem gradonačelnika g. Jure Katića. Nakon diskusije i mišljenja izabran je jedan građanin za nagradu za životno djelo a dvoje njih za Nagradu Grada Slunja. Od troje odabranih jedna je dama i dvojica muškaraca. Nakon razgovora s njima i prihvaćanja nagrade će im biti uručene povodom Dana Grada Slunja 6. kolovoza.

Sa sjednice povjerenstva za dodjelu javnih priznanja

Danas je sajam u Slunju. Došlo je naroda sa svih strana. Obilaze štandove, mlađi i stariji, ponešto kupe. Ovaj sajmeni dan koriste i neke stranke za promidžbu svoga programa. Nude letke i promidžbeni materijal.Opasnost zaraze od koronavirusa prijeti ali se načas opustimo. Prošetali smo i mi oko štandova i zabilježili aparatom neke situacije.

Susrećemo drage ljude u sajmu

Još imate priliku zasaditi cvijeće oko kuće: ponuda sadnica

Ima tu naroda i iz Blagaja, Nikšića, Lumbardenika, Cvitovića, Lađevca, Drežnika, Smoljnca, Cetingrada…

Nakon rada u Njemačkoj oni dane mirovine provode u Slunju…

 

Usprkos pandemiji i krizi obnova slunjske tvrđave, simbola burne povijesti, nastavlja se. Špelićevi radnici podigli su skelu i na redu je rekonstrukcija južne kule.

 

Počeo tečaj za brak – Večeras u 19 sati počeo je tečaj za brak u župskoj dvorani u Slunju. Okupila se solidna grupa: 26 mladih koji namjeravaju uskoro sklopiti ženidbu. Večeras im je govorio župnik Pecić o izvornom Božjem planu o stvaranju čovjeka opisanom na prvim stranicama Biblije. Pred dubinom biblijske misli ostajemo zadivljeni. Čovjek kao muškarac i žena stvoreni su na sliku Božju. Muškarac čezne za osobom kojoj se može predati. Odgovarajući na Adamovu čežnju Bog stavlja pred njega remek djelo: ženu. Adam pun ushita prepoznaje u njoj drugu osobu kojoj se može posve predati kao dar i obratno. Bog je zamislio da ljubav supružnika bude otvorena novom životu. Spolnost stoga nije neka površinska različitost nego duboko utkana usmjerenost koja se ne može mijenjati kao što se mijenja boja kose. Dar slobode čovjeka je odveo u pobunu, pad, te je nastao razdor između Boga i čovjeka, razdor u međuljudskim odnosima, razdor između čovjeka i prirode. Bog ne ostavlja ranjenog čovjeka. Kristovo otkupljenje vraća čovjeka u Božju orbitu. Čovjeku je ponuđeno oproštenje i spasenje. Spolnost se stavlja na pravo mjesto prakticiranjem čistoće srca: nema istinske ljubavi bez čistoće srca, bez izvojevane pobjede nad požudom. Ovo su neki od naglasaka u razmišljanju o braku…