Cetingrad: slavlje Petrova

29 lip

Cetingrad je poznat po slavlju sv. Josipa kad je i godišnji sajam, po slavlju Velike Gospe kao zaštitnice župe ali i po slavlju Petrova. Vreli dan kako dolikuje današnjem blagdanu. Prolazimo kroz prelijepe krajolike od Slunja do Cetingrada. U centru vlada  užurbanost. Parkirati u hladovini pravi je privilegij…U 12 sati crkva je popunjena. Jedan velečasni ispovijeda. Znak zvona najavio je početak mise koju predvodi vlč. Josip Tomić iz Gorskog Kotara: njegove  župe na granici sa Slovenijom posjetio je nuncij mons. Lingua. Oko njega je još sedam svećenika: župnik Stanko Smiljanić, župnik u miru mons. Marijan Ožura, preč. Franjo Jurčević (rodom iz Cetingrada), vlč. Šimo Božić, župnik cvitovačko-lađevački, vojni kapelan preč. Milenko Majić i slunjski župnik Mile Pecić. Dvije simpatične ministrantice poslužuju, skupljaju lemozinu…Zbor vodi pjevanje uz pratnju orgulja. Prostrana crkva ispunjena je molitvom i pjesmom. U prvoj je klupi ministar branitelja gosp. Tomo Medved. Zlobnici će reći da je došao zbog skupljanja glasova u svojoj izbornoj jedinici. A on je ovdje i kad nisu izbori. Jednostavno ovo je župa njegova djetinjstva.

Propovjednik približava likove prvaka apostola Petra i Pavla puku. Isus ne bira savršene i učene. Petar prepoznaje tko je Isus. On će ono bitno za ulazak u kraljevstvo nebesko čuvati i predavati drugima. Unatoč slabostima Petar će primiti “ključeve” kraljevstva. Bog ima povjerenje u  nas, unatoč slabostima, on vjeruje da upravo mi možemo graditi kraljevstvo Božje. Pavao će od progonitelja crkve postati neumorni propovjednik i graditelj prvih crkvenih zajednica…   

Mnogi su pristupili Pričesti. Orila se pjesma. Čovjeku dođe pomisao: ovaj narod možda i ne zna da je narod Božji, da je Božja milina, sveti puk koji živi budućnost. U svojoj skromnosti oni misle da je to privilegij nekih savršenih. U tome je njegova veličina u Božjim očima. Kao što je Petrova veličina bila ne u učenosti, prepredenosti nego vjernosti Učitelju do smrti.

 

Orguljaš i pjevači dali su nemjerljiv dio u ovom slavlju

U župnom stanu ministar Tomo Medved osjeća se kao kod svoje kuće