Senj: uvođenje novih kanonika u službu

6 srp

Danas je u Senju održana sjednica Senjskog kaptola koji je osnovan davne 1340. godine. Možemo zamisliti koliko je kroz toliki protok vremena kroz senjsku katedralu prošlo kanonika. A Kaptol je zbor svećenika koji skrbe  o katedrali u liturgijsko-pastoralnom smislu te materijalno i obnašaju druge povjerene im zadaće. Današnju sjednicu sazvao je predstojnik mons. Mile Čančar. Sjednici je prisustvovao gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Nakon molitve Srednjeg časa u katedrali slijedilo je uvođenje novih kanonika u službu. Imenovanje na prijedlog Kaptola potpisao je biskup-ordinarij a dokument imenovanja pročitao je kanonik-lektor mons. Mile Pecić: 1) prečasni Marinko Miličević, redoviti kanonik, 2) dr. Richard Pavlić, redoviti kanonik  3) preč. Nikola Turkalj, redoviti kanonik, 4) preč. Luka Blažević, začasni kanonik, 5) Silvije Milin, začasni kanonik. Kanonici su izrekli ispovijest vjere i prisegu vjernosti u službi. Nakon službenog uvođenja čestitke petorici novih kanonika.

Drugi dio susreta održan je u župnom stanu. Povjerene su službe u kanoničkom zboru: predstojnik (prepošt) ostaje dosadašnji predstojnik mons. Mile Čančar, službu lektora nastavlja i dalje mons. Mile Pecić, kanonik kantor dr. Richard Pavlić, kanonik kustos Nikola Turkalj i pokorničar mons. Tomislav Šporčić, kanonik teolog mons. Marinko Miličević. Ovaj će izbor potvrditi Ordinarij. Kanonici će sudjelovati u polaganju kamena temeljca karmelićanskog samostana 14.07.2020. godine, na Gospu Karmelicu sudjelovat će u senjskoj katedrali. Kanonici su dužni sudjelovati na Blagovijest u gospićkoj katedrali.

Našim će čitateljima ovi podaci biti suhoparni i dosadni, ali u dugoj povijesti kanonici su dali veliki doprinos ne samo u vjerskom nego i kulturnom životu. Njihovo sudjelovanje daje liturgiji sklad, svečani ugođaj i ljepotu, liturgiji koja je predokus liturgije onkraj vremena.

Novi kanonici polažu prisegu

Oblačenje u kanonički ornat

Novi kanonici

Članovi Senjskog kaptola s biskupom mons. Zdenkom Križićem u novom sastavu: šest redovitih i dva začasna kanonika

Senjska katedrala

Uske senjske ulice…