Samostan karmelićanki u Gospiću- Sunčani dan – Pokopana Marija Tepavac

14 srp

Sestre karmelićanke osnovala je sestra Marija Terezija od Božanskog Srca sa sjedištem u Hrv. Leskovcu. Red se proširio na 12 samostana.

Međutim, klauzurne karmelićanke, koje su zatvorene za vanjski svijet, došle su u Hrvatsku na poziv kard. Stepinca i 1939. Utemeljile svoj Karmel u Brezovici, potom u Jurišićima odakle odlaze u Kloštar Ivanić a 1987. osnivaju samostan u Šarengradu odakle su prognane 1991. Podigle su samostan u Đakovačkoj Breznici i Mariji Bistrici.

Danas će biti položen kamen temeljac samostana klauzurnih karmelićanki u Gospiću u 11 sati. Ovoj skromnoj svečanosti u Gospiću prisustvovat će uz kanonike i nuncij Lungua. Aktivizam bez molitve je apsurdan. Molitva daje radu smisao tako da i rad postaje molitva. Upravo snaga molitve donosi blagoslov.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/... Gospić

Osvanuo je sunčani dan u Slunju. Jutro pomalo svježe a dan je pred nama pun sunca…Privikavamo se na nošenje maski  u trgovinama i ostalim zatvorenim prostorima. Liječnici upozoravaju da ćemo s koronavirusom živjeti duže. Moramo stjecati nove navike a neke zaboraviti. Rukovanje na pr. postaje nelagoda za onoga koji pruža i koji prima ruku. Mogućnost zaraze prisutna je gdje najmanje očekujemo. Ipak, život ide dalje…Uz uobičajene mjere možemo živjeti radosno. Umjesto zadimljenih kafića možemo izabrati prirodu i otkrivati u njoj čudesa koja inače ne vidimo.

Podaren nam je jedan sunčan dan: večer na slunjskom broblju

                     

Preminula je u 89. godini života MARIJA TEPAVAC iz Slunja, Školska 8. Pokop danas u utorak  14.07.2020. na groblju u Slušnici. Za njom žale sin Rade, kćerke Milka i Lela, snaha Željka, zetovi, unučad Vedran, Nikola, Sanja, Nikolina, Natalia, praunuka Jana, braća Mile i Rade i sestra Milka