Gospa Karmelska – Sajam u Slunju – U Senju Gospa Ribarska

16 srp

Danas crkva slavi blagdan Karmelske Gospe. Karmel je biblijsko brdo u Palestini, uz obale Sredozemnog mora. Brdo je poznato po Iliji proroku: on je na njemu provodio dane u molitvi i pokori. U križarskim ratovima ovdje je živjela grupa pustinjaka. Jednom od njih, Šimunu Štoku, objavila se Gospa. Bilo je to početkom 13. stoljeća. Gospa mu je povjerila posebnu odjeću, zvanu škapular (koja je slična pregači). Ova je odjeća posebna Gospina zaštita. Od ove odjeće nastao je sveti predmet – škapular – koji nose i vjernici kao znak Gospine zaštite. Redovnici i redovnice karmelićani nose ovu odjeću i njeguju pobožnost karmelskoj Gospi.

Nedaleko Slunja, na brežuljku Glavica obraslom gustom šumom, nalazi se kapela-svetište Gospe Karmelske. U nedjelju 19. srpnja u 11 sati oko ovog svetište okupit će se vjernici iz slunjske okolice na misno slavlje. Misu će predvoditi ovogodišnji mladomisnik vlč. Domagoj Tujmer uz koncelebraciju više svećenika. Dođimo u ovo svetište. Misa je na otvorenom pa nema opasnosti zaraze.

Jutros u 8 sati slavljena je misa u slunjskoj crkvi. Došao je veći broj vjernika. A danas je i sajam u Slunju. Nebo su počeli prekrivati oblaci pa je ugodno. Hladovina! Prošetali smo malo po sajmu i zabilježili nekoliko snimaka!

 

Neki su s maskom što je znak odgovornosti prema sebi i drugima

 

Povremeni zastoji u prometu

Voća obilje

Domaće je najbolje…

Svetište Gospe Karmelske na Glavici (Slunj): u nedjelju 19. srpnja u 11 sati ovdje je slavlje Karmelske Gospe i sv. Ilije proroka

Kapela Gospe Karmelske na Glavici (povijesni osvrt)

          Kapela Gospe Karmelske u živopisnoj šumici zvanoj Glavica, kojih 4 kilometra od Slunja, omiljelo je Marijino svetište Slunja i šire okolice. Današnja kapela izgrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća za župnika Ivana Mikana nedaleko prijašnje kapele koja je dotrajala. Dimenzije su joj 16 x 7 metara. Godine 1974. obnovljena je, bolje rečeno privremeno zaštićena od propadanja. 

Srpski su je agresori 1991. devastirali, izrešetali vatrenim oružjem, ali je opstala. Nakon povratka 1995. urađena je nužna zaštita. Restaurirana je slika Gospe Karmelske.

Početkom srpnja 2012. počela je temeljita obnova ove kapele.. Derutni drveni zvonik je odstranjen i uzidan novi istih dimenzija. Građa crkve je bila trula pa je također odstranjena. Stavljena je betonska ploča na crkvu i izgrađena nova drvna konstrukcija krovišta te pokrivena bakrom, stavljena nutarnja i vanjska fasada, stavljena izolacija prije podnih pločica. Pred ulazom izgrađena je nadstrešnica za misna slavlja na otvorenom. Radovi su koštali oko 700.000 kuna.

U nedjelju iza blagdana Karmelske Gospe u ovom svetištu bude živo. Mlado i staro, pješice, biciklima i automobilima, nagrnu u ovo svetište okićeno hrastovim i kestenovim šumama. Nakon službe Božje do dugo u noć traje narodno veselje.

Gospa Ribarska – Gospa Karmelska slavi se po mnogim župama. Tako danas slave Karmelsku Gospu kao zaštitnicu  Kuterevo i Smiljan, u Rijeci Krasica, Ledenice, D. Drenova. Senj slavi Karmelicu kao Ribarsku Gospu: večeras je veliko slavlje u Senju s procesijom kroz grad u 18.30 sati. U procesiji će sudjelovati i kanonici Senjskoga kaptola!