Vrelo nepomućene radosti – Sutra na Glavicu! – Preminuo u Milan Štefanac

18 srp

Dan Gospodnji – vrelo nepomućene radosti – Boreći se s maskama na licu u strahu da ne budemo zaraženi ili da ne zarazimo drugoga upadamo u nervozu i napetost. Osjećamo se sputanima i prikraćenima u svakodnevnici. Maska postaje znak zdravlja a zapravo je simbol smrti. Ipak, vrijeme je dragocjen dar, dar Stvoriteljev. Čovjek ne određuje ni početak ni svršetak života. Slavljenje Dana Gospodnjeg u susretu s uskrslim Gospodinom, daje smisao vremenu.  Prihvaćanje vremena kao Stvoriteljevog dara baca novo svjetlo na odnose prema braći ljudima. Ljude koje susrećemo postaju dar sa svojom osobnošću, sposobnostima, zasebnošću ali i sa svojim bolima i križem koji nose. Nedjeljni susret s Uskrslim u misnom slavlju (euharistija) izvor je nepomućene radosti koja se dijeli s drugima. Nedjelja je tako vrelo na kojem vjernik crpi i obnavlja radost, nedjelja postaje škola ljubavi koja se nastavlja u svakodnevnim susretima s braćom. Grubijan ne vidi ljepotu dara i ne pomišlja na uzdarje. On trune u svojoj sebičnosti i oholom sebeljublju. Korona virus iz ove perspektive izgleda samo kušnja ali ona ne može potamniti predokus uskrsne radosti. 

Danas je također oblačno i prohladno za ovo doba godine. Ipak, primjetili smo kolone vozila koje jure prema jugu. U Slunju povremeni zastoj ali promet se ipak odvija normalno.

Sutra u nedjelju 19. srpnja idemo na Glavicu, svetište Gospe Karmelske nedaleko Slunja. Može se iz Slunja doći pješke, biciklom i automobilom. Automoobili se ostavljaju ispod brda a onda treba desetak minuta pješačiti do crkve. Misa počinje u 11 sati na otvorenom a služit će je mladomisnik Domagoj Tujmer. Na kraju mise procesija i mladomisnički blagoslov.

Planinari iz Krapine u Slunju danas: planiraju pješice doći do izvora Slunjčice (6 km)

Danas su oblici iznad Slunj priredili čudesnu igru

Misa večeras, u subotu 18. srpnja u 18 sati u Slunju

                    

Preminuo je u 99. godini života MILAN ŠTEFANAC iz Slunja (Prilaz centrali 2). Trebao je proslaviti 9. rujna100. rođendan! Prebolio je 1945. trbušni tifus. Izučio je krojački zanat. Nije se ženio. Bio je najstariji građanin Grada Slunja, vitalan, dobroćudan i skroman. “Djeco, predobro živite koliko radite” -rekao je kad je slavio 98. rođendan.

Pogreb u utorak 21. srpnja u 16 sati na slunjskom groblju. Za njim žali rodbina i svi Slunjani!