Sv. Jakov ap. – Sv. Ana u Pavlovcu i Blagaju

25 srp

Danas slavimo svetog Jakova apostola starijeg. O njemu malo znamo. Brat je apostola Ivana. Isus je obojicu braće pozvao: bili su ribari. Spadao je u krug povlaštenih Isusovih učenika. Bili su žestoke naravi pa su prozvani “sinovi groma”. Predlagali su Isusu da spali jedan grad koji ih nije primio. Nakon Isusova Uzašašća Jakov je propovijedao po Palestini a onda je otišao u Španjolsku. Kad se vratio u Jeruzalem Herod Agripa mu je dao odsjeći glavu. Tijelo mu je navodno dospjelo u Španjolsku gdje se čuva u Santiaga de Compostele koje je postalo hdočasničko mjesto.

Danas na Udbini slavlje sv. Jakova apostola koji je suzaštitnik Gospićko-senjske biskupije. Misno slavlje u 11 h predvodi  biskup u miru mons. dr. Mile Bogović. Nakon mise na ostacima drevne krbavske katedrale sv. Jakova održati će sat povijesti biskup Bogovića.

Vijest dolazi iz Italije gdje je koronavirus napravio ne samo zdravstvene nego i bezbroj ekonomskih problema. Mnogi su izgubili posao, mali poduzetnici koji ne mogu otvoriti svoj posao upali su u bezizlaznu situaciju. Ne mogu plaćati režiju. Međutim postoji i drugačija Italija, ona sa srcem. Otac Enco Fortunato iz franjevačke zajednice u Asizu piše: “Neke osobe  koje su primile 600 eura kao pomoć od vlade dale su to franjevačkoj zajednici. Susrećemo se s ljudima u očaju i onima koji imaju srce”. Dakako, u Hrvatskoj očekujemo još teže prilike, ali vjerujemo da će biti uvijek i onih koji će od svoga dati onima koji su potrebniji.

 

U Pavlovcu (župa Blagaj) kapela je sv. Ane. Danas – uoči svete Ane – misa je u ovoj kapeli u 11 sati a sutra u nedjelju na sam dan misa u župnoj crkvi u Blagaju u 14 sati.

Slavlje sv. Ane pred dvije godine u Pavlovcu