Počele pripreme za Dane Grada Slunja – Preminuli Pave Videkić i Marica Mikšić

28 srp

Još jedan ugodni ljetni dan. Jutro s rosom i izmaglicom po kotlinama a onda vedrina. Sunce sve jače pripiče…Mnogi će potražiti rashlađenje u Korani a oni hrabriji u Slunjčici. Hrabriji zato što je voda ove kratke rijeke hladna (oko 12 stupnjeva). Neki se kupaju na Novu godinu u zaleđenim jezerima i rijekama ali najčešće za potrebe znatiželjne publike.

Na trgu pred slunjskom crkvom jutros strojevi bruje. Trg se priprema za Dane Grada Slunja. Ove će godine u Slunju biti Županijska proslava pobjedonosne “Oluje”. Kao dobar domaćin Slunj će sve učiniti da ova proslava bude za pamćenje. Samo neke točke iz bogatog programa: hodnja branitelja i prijatelja iz Kamenice do Slunja 5. kolovoza: dolazak u Slunj i polaganje vijenaca u 14 sati; u 18 sati svečano polaganje vijenaca s himnom pred spomenikom branitelja; u 19 sati misa na Trgu pred crkvom. Donijet ćemo uskoro detaljni program proslave vezane uz Dan domovinske zahvalnosti i Dan Grada Slunja.

Povijesni trg pred slunjskom crkvom pozornica je svih važnijih događanja u ovom kraju u povijsti. Na ovom je trgu bio sajam u prošlosti, komunistička vlast je ovdje organizirala svoje mitinge, (godine 1945. ovdje su javno vješali “neprijatelje naroda”), ovdje je bio “rešt” iz kojeg su odvodili nesretne ljude na strijeljanja, ali ovdje je umrla Titova “šatafeta” 1988.. Ovdje je rađana demokracija 1990. godine.  Ovdje su se održali veliki skupovi koji su odbacili jednoumlje i počeli pisati nove stranice naše povijesti. Na ovom su trgu velikosrpske formacije ubile trojicu mladić-Slunjana 1991. godine. Na ovom se trgu održava i danas svakog četvrtka sajam. Jednom riječju ovaj trg pamti i on će i dalje biti pozornica kulturnog, zabavnog, društvenog života Slunja i okolice.

                    

Preminula je u 79. godini života MARICA MIKŠIĆ iz Pavlovca 30, ( živjela u D. Švarči, Karlovac). Pogreb na groblju u Blagaju u utorak  28.07.2020. u 16 sati. Za njom žale  sestra Janjo, nećaci i nećakinje, rodbina

Preminuo je 86. godini života PAVE VIDEKIĆ iz Videkić sela 71. Pogreb u utorak 28.07.2020. u 16.30 sati. Za njim žale sinovi Željko, Damjan, snaha, unučad, sestra Anka i rodbina