Sv. Igancije – Još jedan vreli i sparni ljetni dan – Preminula Ana Požega

31 srp

Danas crkva slavi svetog Ignacija Lojolskog. Rođen je kao Iñigo Lopez de Loyola 1491. u mjestu Loyola, kao najmlađe od trinaestero djece. Majka mu je umrla te je ostao siroče u 7. godini. Rođen u plemićkoj obitelji imao je dobar odgoj i obrazovanje. Posvetio se vojničkoj karijeri. Ranjen u ratu 1521. vidio je smrt pred očima. Ipak je prizdravio. U bolnici je imao prilike čitati i razmišljati. Otkrio je ljepotu služenja braći na Kristov način. Uvidio je potrebu da produbi svoje vjersko obrazovanje. Studirao je na pariškoj Sorboni. Tu se sprijateljio s dva velikana: sv. Petrom Faberom i Franjom Ksaverskim. Pošli su u Rim i ponudili se Papi. Papa je prihvatio njihovu ponudu, priznao je njihovu zajednicu pod nazivom Družba Isusova . Tako je započela velika obnova crkve, načeta protestantizmom. Poznati kao isusovci ovi su hrabri i obrazovani ljudi dali nov zamah obnovi crkve. Posebno su se brinuli za obrazovanje, osnivanje škola i sveučilišta, njegovali su poslušnost u pastoralnom radu. Upravo zbog rada u obrazovanju navukli su na sebe zavist i razne spletke. Neprijatelji crkve u njima su vidjeli smetnju za svoje manipulacije. Tako da su isusovci bili i proganjani u nekim zemljama i zabranjeni.  Sv. Iganacije preminuo je na današnji dan 1556. godine. Zaštitnik je djelatnika u obrazovanju.

Slunj u 11 sati u znaku sparine…

Osvanuo je još jedan vreli ljetni dan. Jučer je dvjema ospbama u Slunju pozlio: intervenirala je prva pomoć. Radi se o kroničnim bolesnicima koji su sebe precijenili. Dobro je ostati u hladnijim prostorima i koristiti više tekućine.

Vlč. Domagoj s majkom danas prije odlaska iz Slunja

Vlč. Domagoj Tujmer koji je došao na početku prošle školske godine u Slunj kao đakon da odradi praksu, zaređen je za svećenika, slavio je mladu misu u rodnoj župi u Zagrebu a sekundiciju na Gospu Karmelsku na Glavici (Slunj). Biskup mu je povjerio prvu službu i to u Gospiću gdje će nastaviti kao župski vikar. Danas je, u pratnji svoje majke, napustio Slunj i uputio se u Gospić. Vlč. Domagoj stekao je simpatije u Slunju i Rakovici gdje je predavao vjeronauk u osnovnoj školi. Poželimo mu dobro zdravlje i blagoslovljen rad u novoj sredini.

Danas je izvješena zastava na slunjsku tvrđavu kao najava Dana Grada Slunja: kao svake godine i ove će biti organizirana športska takmičenja, kulturna i zabavna događanja u povodu dana domovinske zahvalnosti i Dana grada Slunja. Već sutra veče (u subotu): u gradskom parku Večer poezije.

                     

Preminula je u 80. godini života ANA POŽEGA iz Slunja, Novo naselje. Pogreb u subotu 01.08.2020. u 16 sati na slunjskom groblju. Za njom žali suprug Josip, sin Zlatko, kći Marija, unučad Majda i Luka, rodbina i prijatelji