Slunj: vijenci i misa za domovinu

5 kol

Danas u 18 sati u slunjskom parku svečano polaganje vijenaca pred spomenik braniteljima. A vijence su položili predstavnici roditelja čiji su sinovi ili muževi poginuli, dožupanica Martina, saborske zastupnice Nada Murganić /u ime predsjednika Sabora/, Marija Jelkovac, predstavnici branitelja, vojske, policije, udruga, prijateljskog grada Castelsangiovanni (Italija), susjednih općina…Župnik Pecić predvodio je molitvu na kraju.

Po prvi put slunjska povijesna postrojba u povijesnim odorama

U župnoj crkvi u 19 sati počela je misa za domovinu. Uz župnika koncelebrirali su vlč. Stanko Smiljanić (Cetingrad), vlč. Šimo Božić (Cvitović-Lađevac). Župnik je u propovjedi rekao:

Danas se sjećamo naše patnje, razaranja naših kuća i crkava, protjerivanja sa ognjišta, ubijanja nemoćnih…Sjećamo se svoje nemoći pred silnom mržnjom. Gledali smo na istok i zapad i očekivali pravdu. A onda smo odgovorili na agresiju otporom; bio je to svenarodni otpor. „Ako Gospodin kuće ne zida uzalud se trude oni koje je zidaju!“ Ove biblijske riječi bile su nam putokaz. Naši su branitelji s krunicom oko vrata pružali otpor. U skloništima molila se krunica. Ne smijemo podcijeniti snagu molitve prognanog naroda. i onih koji su ih primili i dali im smještaj. Molitva nas oslobađa mržnje i priprema na snagu opraštanja. Na koncu, sve bi bilo uzaludno bez Božjeg blagoslova.

Sloboda nije gotova stvar, sloboda je neprestani proces. Slično starom Božjem narodu koji je izišao iz egipatskog ropstva nije se znao nositi sa slobodom. Priželjkivao je povratak u ropstvo u trenucima teškoća. Trebamo znati cijeniti dar slobode Ona daje šansu za rad, služenje drugima, kreativnost…Toliko je žrtava ugrađeno u nju da je ne smijemo prodati ni za što na svijetu.

Dok zahvaljujemo ponajprije Gospodinu što nam je podario dar slobode uz nebrojene žrtve branitelja i puka našega gledamo u budućnost. Naš orijentir je biblijska misao: radimo na tome da se ljubav i istina sastanu, a pravda i mir zagrle u našim obiteljima, u našem susjedstvu, među narodima koji su nam susjedi. Različitost naroda i jezika ne smije biti prokletstvo nego bogatstvo. Dan zahvalnosti uključuje i snagu opraštanja. Ne možemo očekivati opraštanje od Boga ako i sami ne oprostimo. A za opraštanje i pomirenje nikad nije kasno.

Sva je crkva pjevala a mnogi su se pričestili. U crkvi je bila zapažena karlovačka garda u živopisnim nošnjama te po prvi puta četvorica članova slunjske povijesne postrojbe u izvornim odorama.

 

 

Lidija Lapić na kraju mise otpjevala je maestralno himnu Lijepa naša

Dugo u noć nastvljen je zabavni program na slunjskom povijesnom trgu pred crkvom uz svirku “Krivog dura”