Slunj: Dan grada

6 kol

Danas Slunj slavi svij dan – Dan grada. Prognani Slunjani čekali su od 1991. do današnjeg dana 1995. povratak svojim kućama. Na crti razdvajanja od Generalskog Stola do Modruša čekali su slunjski mladići i muževi, organizirani u slunjsku pukovniju, trenutak povratka. Neopisivo veselje nakon povratka bilo je pomiješano sa šokom. Slunjski kraj je obrastao u divljinu, sela spaljena (prije toga opljačkana), crkve razorene. Opljačkana je i uništena  crkvena imovina: slike, kipovi, sveto posuđe, knjige.. Najveća rana su ubijeni i poginuli. A ubijeno je i poginulo  250 ljudi u slunjskom kraju. Najmlađi je Ivan star tek 6 mjeseci. Neki su ubijeni u svojim kućama u kojima su ostali pod srpskom okupacijom. Neki su bili obilježeni u prvim danima bijelom vrpcom i mogao ih je svatko maltretirati. Dolaskom UNPROFOR-a 1993. situacija se nije bitno promijenila. Pitali smo se i čudili nakon povratka kako je netko mogao živjeti u takvoj zapuštenosti. Nakon šoka počela je obnova. U vladinom programu kuće su kategorizirane po stupnju razaranja. Slunjski kraj postao je veliko gradilište. Vraćali smo naše pokojne, koji su preminuli u progonstvu i pokapali ih u našim grobljima. Nakon nekoliko godina ovaj je kraj zablistao još ljepši. Krenuo je promet prema jugu, turizam…Obnovljene su sve crkve a porušeno je 25 crkava, kapela i župnih stanova. Obnovljene su ili izgrađene škole. Turizam je unišao na velika vrata: Slunj je proglašen najgostoljubivijim mjestom na svijetu prema nekim međunarodnim turističkim agencijama. Korona virus usporio je turizam ali nije ga zaustavio. Nakon 25 godina slobode Slunj i slunjski kraj ima razloga za slavlje. Ponajprije mir i sloboda  dragocjenost je i bez njih nema napretka. Uz Grad Slunj svoj danas slavi općina Rakovica 4. kolovoza, a Cetingrad  7. kolovoza. Tako ćemo se sutra pridružiti Cetingrađanima.

Danas u 11 sati misu zahvalnicu predvodi gospićko-senjski biskup u miru (inače Slunjanin) mons. Mile Bogović uz svećenike iz okruženja.

Slunj: spaljena slunjska crkva

 

Slunj: misa 1995. u spaljenoj crkvi

 

 

Na mladima svijet ostaje: slunjski krizmanici 2020.

Slunj vuče korijene iz srednjeg vijeka

U Slunju i slunjskom kraju ugodno je živjeti

                       

Preminula je u 77. godini života BOŽICA JAKOPILIĆ (Skukan) u Mariji Gorici (Zageb). Pogreb 06.08.2020. u 16 sati na slunjskom groblju. Za njom želi kćerka Romana, rodbina  te Slunjani koji se je sjećaju