Danas sv. Lovro – Suze sv. Lovre – Vreli ljetni dan – Prepisao Bibliju rukom

10 kol

Danas slavimo blagdan svetog Lovre. Jutros smo u slunjskoj crkvi slavili misu u crvewnoj, mučeničkoj boji. A sv. Lovro je mučenik prve crkve, prvih stoljeća koja su dala tisuće mučenika. A sv. je Lovro rođen u Španjolskoj (Zaragoza).oko 225. Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. “Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu”  – rekao mu je papa. Kao arhiđakon Lovro je bio odgovoran za crkveni imetak i raspodjelu dobara potrebitima. Kada je za Valerijanovih progona papa Siksto uhićen i ubijen, Lovro nije bio prisutan, nego je uhićen tri dana kasnije. To je vrijeme iskoristio da sve blago iz crkvenih riznica razdijeli siromasima. Kad ga je prefekt zatražio da mu preda blago, pokazao je na veliku skupinu siromaha i bolesnika, rekavši da su oni istinsko blago Crkve. Prefekt se nato razjario pa je zapovjedio da Lovru ispeku na roštilju. Kažu da je Lovro dok su ga pekli, ne mareći za muke, zadirkivao mučitelje govoreći da je s jedne strane već pečen pa da ga okrenu i na drugu. Pokopan je u njemu posvećenoj bazilici izvan zidina Rima.

Suze sv. Lovre – Astronomski fenomen – kiša meteora – pojavljuju se oko blagdana sv. Lovre između 11. i 13. kolovoza. točnije s 12. na 13. kolovoza pa je ovaj fenomen nazvan “Suze sv. Lovre”. Na noćnom nebu pokazuje se mnoštvo meteora koji su kroz povijest pobuđivali veliku znatiželju a tako i danas. Dobro je pogledati i snimiti ovaj fenomen. Ova kiša meteora ima svoje izvorište u zviježđu Perzej pa ga astronomi zovu  perzeidi. Ove će godine biti idealni uvjeti za gledanje ovog fenomena kojim nas Božja dobrota razveseljava.

Smokva u sjeni zvonika slunjske crkve: preživjela je mrazeve i ledene kiše te donosi plodove koji kasne. Ovo produženo ljeto pogoduje zrenju smokava. A snaga smokve je u njenom korijenju koje  raste tri metra u dubinu zemlje i tako preživi i najniže temperature

Vreli ljetni dan – Nakon tjedna slavlja ovaj je tjedan miran. Sunce je uprlo svom snagom i ljeto je na vrhuncu. Dok pijuckamo kavu uz glavnu cestu u centru Slunja na terasi,  ispred nas prolaze kolone vozila. Kamioni i šleperi vole ovu trasu prema jugu. Koliko ugljičnog monoksida izbacuju u atmosferu svakog trenutka?. A što reći o velegradovima! Kako možemo živjeti zdravo na zagađenoj planeti? Nama će se buduće generacije čuditi, čudit će se zagađenosti u kojoj smo živjeli, čudit će se našoj prljavoj tehnologiji, našoj neodgovornosti prema ravnoteži u Božjoj prirodi. Maske koje nosimo  svakodnevno opomena su da smo otišli daleko. Nikakvi pokreti zelenih, crkva sa svojim  upozorenjima. neće zaustaviti  uništavanje ravnoteže u prirodi. Tek kad nas udari po glavi naša gramzljivost i pohlepa, počet ćemo se trijezniti.  Veliki zagađivači ne bi ostvarivali velike profite da nije nas malih potrošača. Svi smo upleteni u veliko kolo zagađivanja. “Bolje da si krepa Sivče moj nego da si ovo doživio”  – pjevao je splitski protestni pjevač Toma Bebić (1935-1990) na početku industrijske revolucije.  A što bi danas rekao? Evo njegovih stihova:

Jo, ča letidu isprid nosa
ove rugobe tonobili
svu su nan ar’ju usmrdili
i tišinu prikinili.
Di mi je sad moj tovar Sivac
di su njegove drage uši
miga bi s njima pa zareva
najlipju pismu vrilog lita.

I bolje da si mi krepa sivče
sićan kad si na misec vika
evo su niki dani njegovu
lipost razotkrili

 

Prepisao Bibliju rukom – Indijski kršćanin  Rejin Valson, zaposlenik na aerodromu Cochin, za vrijeme koronakrize u njegovoj zemlji prepisao je Bibliju rukom. Pri tom je trebao 113 dana! Ovaj je napor posvetio djetetu  koje će njegova trudna supruga donijeti na svijet. Ukupno je ispisao 2.755 stranica formata A4 i pri tom su mu bile potrebne 32 olovke.