Svibanjske pobožnosti – Obljetnica pokolja u Borovu selu – Preminuli preč. Josip Đuran i Stipe Hodak

2 svi

U mjesecu svibnju, najljepšem mjesecu u godini, vjernici se rado okupljaju po crkvama, kapelama,. svetištima na moljenje krunice. Molitva krunice ušla je u dušu našega puka. U miru i u teškim kušnjama, u Domovinskom ratu krunica je bila vojnicima omiljeli znak nade u teškim situacijama…Vjernici ne mole samo kad dođu velike teškoće nego i u danima radosti i mira. Razgovor s Gospom oslobađa nas naše sebičnosti i uvodi u Božju blizinu…U slunjskoj crkvi svaku večer krunica u 17.30 sati a potom misa u 18 sati.

020516b

U Slunju danas oko 10 sati

Obljetnica pokolja u Borovu selu – Danas je tužna 25. obljetnica kukavičkog pokolja policajaca u Borovu selu. Četvorica policajaca u pokušaju da zamijene jugoslavensku zastavu hrvatskom na ulazu u mjesto, grubo su napadnuti 1. svibnja. Dvojica su ubijena a dvojica zarobljena. Na današnji dan, 2. svibnja 1991. godine,  u Borovo selo je stigao autobus policajaca da oslobode svoje kolege iz ruku pobunjenika. Pobunjeni Srbi dočekali su ih u zasjedi te njih 12 ubili a više od 20 policajaca ranili. Ovaj kukavički pokolj policajaca na dužnosti imao je veliki odjek ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. U slunjskom kraju ovaj je pokolj još više otežao međunacionalne odnose i pokopao svaku nadu u mirno rješenje. Nije bilo izbora: trebalo se suprotstaviti agresiji bez obzira na žrtve.

020516a

Slunj danas: kiša je potjerala ljude s terasa

010516e

Zbog obilnih kiša Korana kod Vaganca obilno teče

010516f

U Vagancu pusto: ono malo ljudi povuklo se u kuće

                      †

Preminuo je u 60. godini života STIPE HODAK iz Drežničkog Selišta 83a. Bit će pokopan 03.05.u 15 sati na groblju Drežnik Gradu. Za njim žale kćerke Dubravka, Bernarda, Gordana i Antonija, braća Mile i Joso, zetovi i unučad

Preminuo preč. Josip Đuran – Doznajemo da je 1. svibnja u 94. godini života preminuo Josip Đuran, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, koji je bio od 1969. župnik Naše Gospe u Torontu, u Kanadi, sve do 1998. kad je umirovljen. Inače rođen je 1922., zaređen 1948.  Dobro je poznat našim ljudima u Kanadi. Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u crkvi Krista Kralja na Mirogoju u srijedu 4. svibnja gdje će u 10.30 sati biti sprovodna misa. Ukop će biti u 11.40 (nakon mise).