Cvitović: slavlje sv. Roka

16 kol

Župa Cvitović slavi sv. Roka kao svoga suzaštitnika. Vrijeme praznika, godišnjih odmora…doprnjelo je popularnosti ovog blagdana u Vbitoviću. Mnogi planiraju u ljetu doći na Rokovo u Cvitović. Ove je godine blagdan nedjeljom pa je misa bila u 17 sati. Ugodon ljetni dan. Vjernici svih generacija dohrlili su u svoju crkvu. Misu u 17 sati predvodio je slunjsko župnik Pecić uz koncelebraciju župnika Šime Božića i svećenika u miru mons. Marijana Ožure  i vlč Stanka Smiljanića. Polazeći od dvostrukog slavlja propovjednik je istakao da Bog ne udovoljava našim sebičnim željama nego ispunjava svoj plan spasenja s nama. Dan Gospodnji je dan odmora u Gospodinu: to je vrhunac odmora. Nije odmor otići u šumu ili izležavati se na plaži: tada se vraćamo prazni i umorni. Kad dan Gospodnji slavimo misom tada naše vrijeme dobiva smisao, naš rad dobiva blagoslov, naše kušnje ne mogu nas svladati…Najljepši trenuci u tjednu su oni koje smo nedjeljom proveli s uskrslim, u slušanju njegove riječi. Naše su nedjeljne mise susret svih generacija u  Gospodinu. To je predokus vječnosti. Ako ovome dodamo svjedočanstvo jednog života,  sv. Roka, onda je današnji odmor u Gospodinu još bogatiji. A sv. Roka nisu mogle zarobiti materijalne stvari, vlast, moć, sebičnost: podijelio je materijalna dobra drugima i ostao slobodan. NIje se bogatio materijalno nego se bogatio u Gospodinu.

Narod je lijepo pjevao i molio. Posebni je doživljaj u Cvitoviću slaviti misu s narodom. Mnogi su pristupili pričesti. Župnik Šimo Božić mogao je na kraju zahvaliti ovom dragom narodu.

Nakon mise sponatno je nastavljeno veselje. Iz crkve se veselje prenosi ne samo pred crkvu nego i po čitavom mjestu. Zasvirale su tambure. Ljepo je vidjeti kako sviraju u divnom zajedništvu oni najmlađi s trećom generacijom. Zaigralo je i kolo. Poneko je izvadio koju litru pića, netko kolača, uštipaka…Jednostavno lijepo je bilo danas u Cvitoviću u crkvi i pred crkvom.