Slunj: 7. večer bećarca

23 kol

Najavljena 7. večer bećarca u Slunju večeras u 20 sati na povijesnom trgu pred crkvom pomalo je zabrinjavala ne samo organizatore nego i publiku. U vrijeme korone organiziranje ovako velikog koncerta traži dodatne mjere opreza. Ipak, ne smijemo ugasiti sve životne radosti i povući se u izolaciju. Tako je 7. po redu večer bećarca u Slunju večeras bila dobra odluka. Održan je na otvorenom uz nužne mjere opreza. Popisivači su na ulazu popisivili imena svih koji su dolazili na trg i dezinficirali ruke.

Najavljeno je 9 grupa ali su neki odustali u zadnji čas. Gradonačelnik Jure Katić mogao je otvoriti 7. večer bećarca u 20 sati. Posebno su pobudili pažnju i pobrali pljesak gosti iz  Podcrkavlja kod Slavonskog Broda. Donijeli su miris slavonskih ravnica, bogatih nošnji i zvuke izvornog bećarca. TS “Krivi dur” u stilu bećarca  izveo je nekoliko svojih uradaka. Na melodiju bećarca, koja je nepromjenjiva, otpjevali su nekoliko svojih “sočnih stihova u dva reda”.  KUD “Sveti Mihovil” iz Nikšića u svojih pet minuta izveo je nekoliko svojih tekstova koji moraju nasmijati i one ozbiljnije. “Dangubice” iz Kutereva, ženska postava, otišla je najdalje u karikiranju života u braku i obitelji. Slijedio je muški sastav gostiju iz Podcrkavlja. Maštovitost u sastavljanju tekstova za bećarac njima ide kao od šale a izvođenje ima slavonski pečat. Kako bi ovakva glazbena večer prošla bez Lađevčana? Oni su se potrudili sastaviti svoje tekstove na način bećarca. Njima jednostavno pjesma leži., oni s njom žive. Ženska grupa iz Podcrkavlja u lijepim nošnjama s divnom lakoćom otpjevala je svoj dio koncerta. “Graničari” iz Cvitovića i ovaj su put pobrali pljesak za tekstove i dobru izvedbu. Na kraju je publika najduljim pljeskom nagradila KUD “Sv. Mihovil”. Žiri je ovaj put (na čelu s muzikologom Čaletom) dao prvo mjesto KUD-u “Široka Kula”. Oni su na kraju još jedanput otpjevali svoj bećarac.

Dodajmo da je bećarac zaštićen kao nematerijalna baština i da on živi ne samo u Slavoniji nego je dio glazbene kulture čitavog hrvatskog naroda. On će živjeti i dalje jer jednostavno ljudi svakodnevne probleme pretvaraju u bećarac. Ovaj je put korona našla odjeka u riječima izvođača bećarca kao što će sutra naći mjesto neki drugi događaj ili pojava. Na kraju je predsjednica KUD-a “Korana” gđa Ane Magdić kao domaćica zahvalila i podijelila priznanja sudionicima 7. večeri bećarca u Slunju. .

Neki su se počeli okupljati već u 19 sati

Otkud su ovi mladi u gizdavoj odjeći? Iz Podcrkavlja (Slavonski Brod)!

Grupa iz Kutereva

 

Lađevčani

Grupa djevojaka iz Podcrkovlja izmamile su veliki aplauz

KUD Sv. Mihovil

Cvitovčanke