Danas veliki sv. Augustuin – Nastavlja se ugodno vrijeme – Pokopan Nikica Bosanac

28 kol
Danas crkva slavi sv. Augustina. čija životna drama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Rođen 354. u mjestu Tagaste u današnjem Alžiru. Majka Monika bila je pobožna kršćanka, a otac poganin. Imao je  još jednoga brata i sestru. Sa jedanaest godina upisan je u školu latinskih klasika. Za sebe kaže da je u mladosti bio sklon grijehu. U 17. godini nastavlja daljnje školovanje u Kartagi. Zavolio je filozofiju ali je i upao u neku manihejsku sektu. U tom razdoblju dobio je sina u nekoj vezi. Briljantan je bio student ali raskalašen život ga je gurao na moralno dno. U Kartagi je vodio školu retorike. Uputio se u Rim gdje se nije snašao pa je produžio u Milano. Imao je 30 godina tada. U Milanu se pod utjecajem biskupa Ambrozija obratio i krstio. Ovdje ga je pronašla majka koja ga je čitavo vrijeme pratila molitvama i suzama. Ona je umrla na povratku kući u Aosti i tu pokopana. Augustin se vratio kući, prodao sve što je imao i sviju kuću pretvorio u neku vrst samostana. Zaređen je za svećenika u Hiponu a uskoro je postao i biskup. Umro je 430. godine. U autobiografskom djelu  “Ispovjesti” opisao je svoj životni put. A  kapitalno mu je djelo “O Božjoj državi”. Ovaj lucidni teolog ostavio je dragocjeni trag u svojim djelima. Njegova životna drama završila je obraćenjem koje je izrekao riječima: “Nemirno je srce naše dok ne otpočine u Tebi Bože!” Dodajmo da je jučer Papa Franjo popodne pohodio baziliku Svetog Augustina u Rimu. Papa se pomolio u kapeli posvećenoj sv. Moniki, velikoj majci velikog sv. Augustina. 
Nižu se ugodni dani: noći i jutra svježe a dani sunčani. Ugodno je u vrtu ubrati jabuku. Grožđe je također sazrelo. Nekad je slunjski kraj bio poznat po uzgoju loze. Danas imaju poneki samo oko kuće lozu za jelo. Dva vinograda možda su početak uzgoja vinove loze i za tržište. Koronakriza vraća nas zemlji: zemlja  nas može prehraniti u svim krizama. Nije dobro zaboraviti na zemlju, naša polja i vrtove, koji su generacije prije nas hranili.
Jutros u Rastokama
Maske i u crkvi – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je 27. kolovoza obavijest svećenicima i vjernicima na području Splitsko-dalmatinske županije o novim epidemiološkim mjerama, prema kojima u crkvenim prostorima za vrijeme dijeljenja pričesti svećenici moraju nositi masku, dok su vjernici za cijelo vrijeme boravka u crkvenim prostorima dužni nositi masku.
Pokopan Nikica Bosanac – Danas je na slunjskom groblju u 16 sati pokopan uz policijske počasti Nikica Bosanac. Naglo je preminuo u 59. godini života  što je mnoge iznenadilo. Ali, njegove prijatelje i rodbinu to ne iznenađuje. Naime, 1991. kao rezervni policajac zarobljen je u Primišlju i odveden u Plaški gdje je mjesec dana držan u srpskom zatočeništvu, Tukli su ga, gazili po njemu 30 dana. Posljedice su ostale. On je dočekao slobodu i povratak u Slunj, Radovao se miru ali posljedice načetog zdravlja činile su svoje…Nakon pogreba služena je misa u župnoj crkvi.
Policijska počast Nikici Bosanac
Velik broj Slunjana iskazalo je poštovanje i zahvalu Nikici Bosanac
Glas žena u Afganistanu – Oko 400 aktivistica u Afganistanu uputile su pismo talibanima: ” Bojimo se cijene mira” – kažu u apelu. “Među nam su djevojčice do 20 godina  koje ne znaju kako živjeti pod vašim režimom ali i starije žene  koje znaju što znači živjeti po vašim regulama”. Ne možemo ostati ravnodušni prema osnovnim ljudskim pravima žena ne samo u Afganistanu.
{1}
Jedna Afganistanka prodaje uz put svoje proizvode: fotografija puno govori!
                    †
Preminuo je u 82. godini života NIKICA ŠTEFANAC, şin pok. slunjske mežnarice Anke. Pogreb u Karlovcu danas 28.08.2020. u 17.30 sati na groblju Vel. Švarča.  Za njim žale supruga Marica, sin Jurica, snaha Biljana, unučad Maksim i Morana te rodbina. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!