Danas Filip i Jakov – Oblačno i dalje – Dan slobode medija – Preminuo Janko Kovačevič Jane i najstariji franjevac na svijetu – Tragom jednog razbojstva – Šum Slunjčice (video)

3 svi

 

Danas slavimo svete Filipa i Jakova mlađeg, Isusove učenike koje spominju sva četiri evanđelja i Djela apostolska kad donose imena Dvanaestorice. Prema Ivanovu evanđelju znamo da je Filip bio iz Betsaide na Genezaretskom jezeru, kao i Andrija i Petar. Zajedno s Ivanom pripadao je učenicima Ivana Krstitelja. Sv. Filip i Jakov zaštitnici su grada Vukovara.

Nastavlja se oblačno i kišovito vrijeme.

030516b

I danas je oblačno i tmurno u slunjskom kraju

030516c

Kiše su digle razinu naših rijeka  (Slunjčica)

Dan slobode medija. Medijski je prostor šarolik: preslika društva. Naša sloboda pa tako i medija nije “sloboda šumske zvjeri”. Je li sloboda kapetana broda da udari brodom u hridinu? Kakva je to “sloboda” koja ograničava slobodu i prava drugih? Čujemo da neki medijski krugovi na pr. napadaju smjenu na HTV. A kad je na isti ili još grublji način bio smijenjen ravnatelj i postavljen “njihov” čovjek u prošlom mandatu vlade, onda je sve u redu, to je napredak demokracije. Malo je to neuvjerljivo. Vidimo da se određeni mediji bore za svoj svjetonazor, svoju političku opciju, za svoju “filozofiju”. Sloboda medija u svojoj biti znači poštivanje slobode drugih opcija. Drugim riječima tolerancija bi trebala biti ne samo retorička ili teoretska nego i stvarna. A jesmo li došli do takve zrelosti društva? Još jedna sitnica utječe na “slobodu” medija. Prema onoj  “Veži konja gdje ti gazda kaže” novinar, ako želi zadržati posao, mora pisati po željama “gazde”. Poznata novinarka Krištof, koja je prešla granicu koju je zacrtao “gazda” odmah je najurena. Postoji gruba cenzura ali postoji i samocenzura koju novinar sam mora znati. Jednostavno mora znati o čemu ne smije pisati…

U totalitarnim društvima (kao što je bio kod nas komunizam) mediji su bili pod strogom kontrolom. Novinar je znao koga može napadati u svako doba a znao je isto tako što ne smije pisati. Represija protiv slobode medija bila je gruba. Ali ona postoji i danas u drugim oblicima. Na pr. tko financira medije? Nema li takav svoje interese? Hoće li netko dati silne novce za medije bez svojih interesa? Bit će puno diskusija o slobodi medija: ona ostaje ideal a u stvarnosti bit će drugačije.

Pred nama je digitalna kultura komuniciranja. Ona jednostavno krupnim koracima grabi naprijed. Naše stranice na pr. nisu vezane samo za slunjski kraj. One su dostupne u svakom kutu zemaljske kugle. Tako lokalni mediji postaju globalni. Crkva tu ne smije ostati po strani. Njezina je bit i poslanje naviještati radosnu vijest. Nova tehnologija pruža šansu kao nikad u povijesti.

Crkva više ne može ignorirati činjenicu da je pozvana aktivno participirati u novoj, sveprisutnoj i brzorastućoj digitalnoj kulturi. Zaključak je to međunarodne konferencije koja je od 26. do 28. travnja 2016. godine na Papinskom sveučilištu Santa Croce u Rimu okupila više od 400 crkvenih komunikatora iz cijeloga svijeta. Na koji bi način institucionalna komunikacija trebala zaživjeti u digitalnom okruženju, koje nove izazove takvo okruženje stavlja pred crkvene komunikatore, te kako spasenjsku poruku komunicirati digitalnim putevima samo su neka od pitanja na koja su sudionici konferencije pokušali dati odgovor. Uredi za komunikaciju unutar biskupija su bilo institucije, a njihova uloga, kao i uloga crkvenih komunikatora, jest promicati kulturu komunikacije – rekao je Marco Carroggio, profesor na katedri komunikacijskog menadžmenta Papinskog sveučilišta Santa Croce. Koliko digitalni svijet uistinu mijenja paradigmu komunikacije, najbolje govore predstavljeni statistički podaci za 2016. godinu, koji, između ostalog, otkrivaju da se danas u jednoj minuti pošalje više od 150 milijuna e-poruka, objavi više od 340 000 tvitova, a više od 700 000 ljudi pristupi svom Facebook računu. Te su brojke ozbiljan pokazateljda odgovorni u institucijama ne bi smjeli digitalnu komunikaciju percipirati kao igrariju, već kao neophodnu taktiku u komunikacijskoj strategiji organizacije. U kontekstu crkvene komunikacije, odgovorni komunikatori pozvani su i u digitalnom svijetu biti ribari ljudi, a ne „čuvari akvarija”.

Osmog svibnja crkva obilježava 50. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 

030516f

Danas se povremeno pokazalo sunce

Razriješeno jedno razbojstvo – Kako javlja PU karlovačka razriješeno je razbojstvo počinjeno 25. travnja na autocesti kod tunela sv. Marka koje je zbog drskosti uzbudilo čitavu županiju.
Naime, jednog 20-godišnjaka sumnjiči se da je 25. travnja oko 23 sata autocestom A-1 u smjeru Zagreba upravljao iznajmljenim osobnim vozilom s nepripadajućim registracijskim oznakama te u blizini tunela sv. Marko uz upotrebu bljeskalica zaustavio osobni automobil bosansko-hercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin. Tom prilikom 20-godišnjak se lažno predstavio kao policijski službenik i uz prijetnju vatrenim oružjem od 23-godišnjaka otuđio više od 100.000 eura, ključeve vozila i mobitele. Za to vrijeme s osumnjičenim je u vozilu bila nepoznata muška osoba za kojom policija još uvijek traga. Ujedno, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je za pomaganje u izvršenju kaznenog djela razbojništva osumnjičen 25-godišnjak.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje da je 20-godišnjak počinio kazneno djelo razbojništva, a 25-godišnjak kazneno djelo pomaganja u razbojništvu uz kaznenu prijavu oni su predani pritvorskom nadzorniku, a potom dovedeni na Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Svaka čast karlovačkim policajcima! Pouka: ne isplati se na ovakav način živjeti jer prije ili kasnije takvi dolijaju. Najljepše godine mladosti provest će po zatvorima. A samo jedan dan u zatvoru dug je kao vječnost.

030516d

Danas se izmjenjivala kiša i sunce /snimljeno u 17 sati/

 

                          †

Preminuo je JANKO KOVAČEVIĆ, sin Ivana i Milke iz D. Taborišta 130. Rođen je 1954. Nije se ženio. Preminuo je 2. svibnja u D. Resi nakon teške bolesti. Bit će pokopan na slunjskom groblju u srijedu 4.svibnja u 15.30 sati. Iza njega ostaje sestra Marija (udata Sabljak) i brat Nikola

Preminuo najstariji fratar na svijetu – Fra Berard Ante Barčić, najstariji član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, te najstariji franjevac na svijetu preminuo je okrijepljen svetim sakramentima u utorak 3. svibnja, u ranim jutarnjim satima, u pulskoj Općoj bolnici; u 106. godini života, 91. godini redovništva i 83. godini svećeništva.
Fra Berard Ante Barčić rođen je u selu Kampor na otoku Rabu 22. rujna 1910. godine, od oca Ante Barčića i majke Matije, r. Staničić.