Danas misa i vjenčanje u Slunju – Jela car – Preminula Marica Mujić

5 ruj

Subota sunčana. Jutra sve svježija ali dani ugodan. Tako će biti i danas u slunjskom kraju. Večeras slavimo misu s vjenčanjem. Ujedno je to prvi dan trodnevnice za Malu Gospu koju posebno slavimo u Slunju. Uoči Male Gospe nakon mise u 18 sati procesija s upaljenim svijećama. Otkazuje se smotra folklora predviđena upravo na Malu Gospu u Slunju. Mise ćemo slaviti na sam blagdan u 11 i 18 sati. Drugu misu u 18 sati na kojoj tradicionalno blagoslivljamo malu djecu slavit ćemo na otvorenom ispred crkve.

Trenutačno stanje s koronavirusom – Prema službenim stranicama u protekla 24 sata zabilježeno je 334 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.703. Među njima je 283 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. U protekla 24 sata testirane su 4.074 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11.428 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 334 u protekla 24 sata. 8.530 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo 195 osoba.
Do danas je ukupno testirano 183.912 osoba, od toga 4.074 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 9.042 osobe. U Slunju je u samoizolaciji nekoliko osoba.

Odgađa se vjenćanje Milan Mesić i Ines Katić predviđeno za 12. rujna u slunjskoj crkvi zbog epidemioloških razloga.

JELA CAR IZNAD KOSINJSKOG BAKOVCA

Jela car najveća je jela ne samo na Velebitu nego i u Europi! Upravo je zato dobila naziv Jela car. Nalazi se iznad Kosinjskog Bakovca. Visoka je 42,5 m a stablo ima  opseg  5,42 m. Njena posebnost je u tome što su sve jele koje rastu oko nje „normalne“ visine i širine, a ova jela zaista izgleda kao car u okruženju malih jela. Tko je nije posjetio može to učiniti ovih dana kad je vrijeme idealno za izlete u prirodu.

                    

Preminula je MARICA MUJIĆ iz Blagaja 1., dobra vjernica, skromna, topla i draga osoba, Pokopana je na groblju Jamadol 3. rujna. Za njom žale kčerka Bernarda, zet Anton, unuci Anton i Marija, braća i sestre. Nedavno joj je preminula sestra Barbara udata Santić u Los Angelosu i tamo pokopana. Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Marica Mujić