Mala Gospa: Mise u Slunju u 8, 11 i 18 sati

8 ruj

Danas slavimo rođendan Djevice Marije. Crkva ne slavi rođendane svojih sinova nego njihovu proslavu a to znači dan smrti kad su rođeni za nebo. Danas slavimo obratno: rođenje neba na Zemlji!. Marijino rođenje je imalo cilj da se Bog nastani među nama. To je događaj koji je okrenuo ljudski povijest pa je opis Marijina rođenja u sjeni tog događaja. Crkva ipak slavi njezin rođendan. Zanamo iz predaje da su njeni roditelji smatrani “prokletima” jer nisu imali poroda. Njezino je rođenje Božje čudo. Zapravo svako rođenje je čudo. Uopće da postojim to je čudo!. Marijino rođenje već je u službi događaja: Isusova rođenja koje je Emanuel tj.  “Bog s nama”. Rodoslovlje koje se danas čita želi nam reći da je Bog planirao i pripremao svoj dolazak. Bog ostvaruje svoje planove iako mi to odmah ne vidimo. Marija tako nije produžetak loze generacija nego je ona u ljudski rod donijela Spasitelja. U rodoslovlju koje prethodi nisu savršeni ljudi. Radi se o ljudima sa slabostima, grešnicima. David će čak dari ubiti čovjeka da uzme njegovu ženu. Ali, uz svoju grešnost David je veliki pokajnik. Boga ulazi u našu grešnu povijest po Mariji da nas uvede u carstvo svoje ljubavi. Danas slavimo otvaranje “vrata” po kojima je Bog mogao doći do čovjeka!

Sa prošlogodišnjeg slavlja Male Gospe u Slunju

Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvu. U 11 sati misu predvodi vlč. Stanko Smiljanić a pridružit će se svećenici iz dekanata i vlč. Polde Barić. 

Popodne u 18 sati misa na otvorenom pred crkvom. Na ovoj misi blagoslovit ćemo malu djecu po zagovoru Gospe ali i moliti za uspješnu školsku godinu, za napredak naše djece u znanju i mudrosti.